Mountainbikers zamelen miljoen in voor ziekte van Duchenne

Samen met familie en vrienden ondernam Wouter Goegebeur uit Sint-Job van 14 tot 20 september een tocht van 700 kilometer op de mountainbike. Ze deden dit om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ongeneeslijke spierziekte van Duchenne.

Elke Lamens

Hoewel de ziekte bij het brede publiek niet zo bekend is, kreeg Wouter Goegebeur er van dichtbij mee te maken. "Bij mijn broer Zeger werd dit op zijn vierde ontdekt. Het is een wrede spierziekte waarbij door een genfout de spieren langzaam afbreken. De levensverwachting van zo'n mensen is maar dertig jaar. Zeger is er al 28", vertelt Wouter.

Daarin vonden Wouter, zijn oudste broer Dieter en jongere zus Karolien de inspiratie om de mountainbiketocht van de Nederlandse organisatie Duchenne Heroes te ondernemen. "De ziekte is ongeneeslijk, maar er zou al wel een middel ontwikkeld zijn dat aan jonge patiëntjes kan gegeven worden om het afbraakproces te vertragen", weet Wouter. "Daarom moest elke deelnemer ook 2500 euro aan sponsorgelden aanbrengen. Ons Team Zeger had 12.500 euro bijeengebracht. In totaal leverde de inspanning van 320 deelnemers 1.080.000 euro op. Een superprestatie!"

Voor de familie Goegebeur werd het naast een fysiek zware, ook een emotionele onderneming, maar daaruit werd tegelijkertijd de kracht geput om het avontuur te voleindigen.

Lees het hele verhaal in Gazet Van Antwerpen - editie Noord Elke Lamens www.duchenneheroes.beMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio