Dimitri Bontinck met zijn zoon Jejoen.© Photo News

Dimitri Bontinck: ‘Ik hou mijn hart vast voor proces’ (video)

Maandag start het terrorismeproces rond Sharia4Belgium. Dimitri Bontinck, de vader van ex-Syriëstrijder Jejoen Bontinck, blikte in ‘Terzake’ op Canvas vooruit. ‘Jejoen wordt bedreigd. Ik hou mijn hart vast voor het proces maandag.’

(kld)

Het proces wordt een nieuwe uitdaging voor Jejoen maar ook voor de Belgische justitie, zegt Bontinck. ‘Jejoen is beschuldigde, kroongetuige en slachtoffer. Hij is met andere woorden een driehoeksverhouding in het gerechtelijk dossier, dat is een unicum.’

Dit zijn zeer moeilijke tijden voor Jejoen, zegt vader Bontinck. ‘Men mag niet vergeten dat hij destijds als minderjarige in de val is getrapt van Sharia4Belgium.’ Bang voor het proces is hij niet, zegt Bontinck. Wel is hij bang voor de bedreigingen van Sharia4Belgium en van Islamitische Staat. ‘Hopelijk zit Jejoen maandag in de rechtzaal ver van Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem.’

Bontinck haalde ook uit naar de Belgische justitie. ‘In de Verenigde Staten had Jejoen al lang een andere identiteit en politiebescherming gekregen. Officieel heeft hij in België politiebescherming, maar da’s een vodje papier.’

Hij denkt ook dat de onthoofde journalist James Foley, met wie Jejoen een tijdlang vastzat in Syrië, had kunnen worden bevrijd als de Belgische diensten sneller waren opgetreden. ‘Dat had gekund als men de Amerikanen sneller had doen overkomen. Maar men heeft Jejoen niet geloofd.’

Draconische veiligheidsmaatregelen voor terrorismeproces

© Joris Herregods

© BELGA

© Belga

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

1 / 11
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het terrorismeproces rond Sharia4Belgium dat vandaag van start is gegaan in Antwerpen, gaat met extra veiligheidsmaatregelen en verscherpt politietoezicht gepaard. Wie niet in de buurt van het justitiepaleis aan de Bolivarplaats moet zijn, wordt door de lokale politie aangeraden om er gewoon weg te blijven.

'Het gaat om het grootste terrorismeproces ooit in Antwerpen en misschien zelfs in België, dus wij laten op het vlak van veiligheid niets aan het toeval over', zegt politiewoordvoerster Veerle De Vries. Dat betekent veel blauw in en rond het justitiepaleis. Hoeveel extra manschappen er precies worden ingezet, wil de politie niet kwijt, maar het zal voor iedereen wel overduidelijk zijn dat er een belangrijke rechtszaak plaats vindt.

De politie controleert van iedereen die het proces wil bijwonen - dus ook de advocaten, de betrokkenen en de pers - de identiteit en ze moeten allemaal ook door de metaaldetector. Ook in en rond het justitiepaleis zijn identiteitscontroles mogelijk. Journalisten moeten bovendien in het bezit zijn van hun perskaart.

De politie leidt voorts ook het verkeer rond het justitiepaleis in goede banen, want er is veel nationale en internationale pers naar Antwerpen gekomen.

Fouad Belkacem

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschijnen vanaf vandaag/maandag 46 beklaagden, waaronder Fouad Belkacem (32). Zij staan terecht omdat ze deel uitmaken van een terroristische groep, of omdat ze aan activiteiten van die groep hebben deelgenomen.

Het onderzoek naar de extremistische moslimorganisatie ging in februari 2012 van start en resulteerde op 16 april 2013 in 48 huiszoekingen in onder meer Antwerpen, Brussel, Boom, Vilvoorde, Schaarbeek en Charleroi. Bij die actie werd ook Fouad Belkacem, de vroegere woordvoerder van Sharia4Belgium, opgepakt. Hij zit sindsdien in voorhechtenis.

Het onderzoek leverde volgens het federale parket voldoende bewijzen op om Sharia4Belgium als terroristische beweging te beschouwen.

Jejoen Bontinck en Brian De Mulder

Jejoen Bontinck (19) behoort tot deze groep, maar hij wordt door het federale parket ook als slachtoffer aanzien. Toen de jongeman wilde terugkeren uit Syrië, werd hij immers door een dertiental medebeklaagden vastgehouden. Hij legde na zijn terugkeer naar België uitgebreide bekentenissen af en praatte ook zijn medebeklaagden aan de galg.

Andere bekende namen uit de groep zijn die van de teruggekeerde Syriëstrijder Michaël Delefortrie (25) en die van Brian De Mulder (21), die nog steeds in Syrië zit. Hij wordt vervolgd voor dreigementen aan het adres van aftredend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en van de Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders.

Twee dagen

Voor het proces werden voorlopig twee dagen uitgetrokken. Maandag krijgt het federaal parket het woord en een dag later komt de verdediging aan bod. Van de 46 beklaagden lieten er op de agendazitting in juni 38 verstek gaan. Vermoed wordt dat zij in Syrië zitten of intussen overleden zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER