© AFP

Oorlog VS tegen IS kost meer dan miljard dollar per maand

De luchtoorlog van de Verenigde Staten en bondgenoten tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië zal Washington meer dan een miljard dollar (786 miljoen euro) per maand kosten, een bedrag dat echter niet vergeleken kan worden met het prijskaartje aan de campagne in Afghanistan.

Het Pentagon meende vorige maand dat de operatie die in Irak gevoerd wordt sedert 8 augustus, de VS gemiddeld 7,5 miljoen dollar per dag kost. Volgens verantwoordelijken bij Defensie is die schatting echter aan de lage kant. Ook gebeurde die nog voor president Barack Obama beval om de luchtaanvallen naar Syrië uit te breiden. Worden de luchtaanvallen boven Syrië, het gebruik van ultragesofisticeerd materiaal en de kost van een klein contingent Amerikaanse soldaten in Irak in rekening genomen, dan kan de kost volgens experts meer dan tien miljard dollar per jaar bedragen.

Die bedragen blijven echter klein in vergelijking met de Amerikaanse campagne in Afghanistan, oordeelt Todd Harrison van het Center for Strategic and Budgetary Assessments. De factuur voor de oorlog in Afghanistan bedraagt vandaag nog een miljard dollar per week. De invasie in Irak in 2003 en de bezetting van het land tot 2011 kostten in totaal meer dan 1.000 miljard dollar, zo blijkt uit onafhankelijke schattingen.