© BELGA

F-16-operatie in Irak kost 170.000 euro per dag

De missie van de Belgische F-16’s in Irak zal voorlopig een maand duren. Maar de opdracht kan verlengd worden met nog eens één of twee maanden, wanneer ze positief wordt geëvalueerd. In de goedgekeurde resolutie garandeert de regering het parlement dat ze het zal betrekken bij alle beslissingen over wijzigingen aan de duur, de aard of het grondgebied van de operatie. Er hangt voor België een prijskaartje van 170.000 euro per dag aan vast.

fivr/SDV/ARO

Met de gevechtsvliegtuigen reist een delegatie van 120 militairen mee: naast tien piloten ook een militaire jurist, een aantal artsen en verplegers en verschillende administratieve medewerkers.‘Deze opdracht is niet zonder gevaar, want onze jongens vliegen over een gebied van waaruit ze kunnen worden beschoten’, zegt Claude Van de Voorde, commandant van de Belgische luchtmachtcomponent. ‘ Maar ze zijn heel goed voorbereid.’

Specialist Bjorn Claes bevestigt dit. ‘Onze F-16-piloten behoren ook tot de wereldtop. In Libië haalden ze een scoringspercentage van 97%. Het meeste van alle coalitiestrijdkrachten.’

Oorlog VS tegen IS kost meer dan miljard dollar per maand

© AFP

De luchtoorlog van de Verenigde Staten en bondgenoten tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië zal Washington meer dan een miljard dollar (786 miljoen euro) per maand kosten, een bedrag dat echter niet vergeleken kan worden met het prijskaartje aan de campagne in Afghanistan.

Het Pentagon meende vorige maand dat de operatie die in Irak gevoerd wordt sedert 8 augustus, de VS gemiddeld 7,5 miljoen dollar per dag kost. Volgens verantwoordelijken bij Defensie is die schatting echter aan de lage kant. Ook gebeurde die nog voor president Barack Obama beval om de luchtaanvallen naar Syrië uit te breiden. Worden de luchtaanvallen boven Syrië, het gebruik van ultragesofisticeerd materiaal en de kost van een klein contingent Amerikaanse soldaten in Irak in rekening genomen, dan kan de kost volgens experts meer dan tien miljard dollar per jaar bedragen.

Die bedragen blijven echter klein in vergelijking met de Amerikaanse campagne in Afghanistan, oordeelt Todd Harrison van het Center for Strategic and Budgetary Assessments. De factuur voor de oorlog in Afghanistan bedraagt vandaag nog een miljard dollar per week. De invasie in Irak in 2003 en de bezetting van het land tot 2011 kostten in totaal meer dan 1.000 miljard dollar, zo blijkt uit onafhankelijke schattingen.