© Belga

Gorbatsjov haalt hard uit: ‘VS is koorts van de wereld’

Na de zware kritiek van VS-president Barack Obama in de Algemene Vergadering van de VN aan het adres van Rusland schiet de voormalige Sovjet-president Michail Gorbatsjov hard terug. De laatste Sovjet-leider bestempelde de VS als ‘de koorts van de wereld’.

(kld)

Obama had in zijn opsomming van de 'globale dreigingen' de 'Russische agressie' (versus buurland Oekraïne) op plaats twee gezet, na de ebola-epidemie, maar nog voor de 'dreiging van de Islamitische Staat' en aanverwante terreurbewegingen. 'Er is maar één wezenlijke dreiging in de wereld, en dat is de aanspraak op wereldheerschappij van Washington', reageerde Gorbatsjov op de Russische radiozender RSN. Wat Obama deed, 'was geen politieke dialoog, maar een belediging'.

Officieel is de Koude Oorlog sinds 1990 voorbij, toen Gorbatsjov instemde met de Duitse hereniging in ruil voor de belofte dat de Navo zich niet naar het oosten uitbreidde, iets wat het bondgenootschap intussen wel heeft gedaan. Gorbatsjovs beleid van perestrojka (herstructurering) en glasnost (openheid) effende het pad voor de opwarming van de diplomatieke oost-westbetrekkingen.

Een nieuwe Koude Oorlog heeft niemand nodig, zei de oud-president.

MEER OVER Rusland