© BELGA

© Photo News

© Photo News

1 / 5

Belg grijpt nipt naast medaille, Noor pakt goud bij beloften op WK wielrennen

De Noor Sven Erik Bystrom is de nieuwe wereldkampioen op de weg bij de beloften. In het Spaanse Ponferrada kwam hij solo aan, nadat hij op de slotklim was weggesprongen. De Australiërs hadden heel de koers gecontroleerd maar visten achter het net met een tweede plaats voor Caleb Ewan. Tiesj Benoot strandde net naast het podium op de vierde plaats.

vml

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

De beloften moesten 10 rondjes van 18,2 kilometer afleggen, goed voor 182 kilometer in totaal met in elk rondje 306 hoogtemeters. Al snel kregen we drie koplopers: de Rus Kustandinshev, de Algerijn Barbari en de Oostenrijker Schonberger. Barbari moest voorin echter al snel de rol lossen maar het rustig rijdend peloton volgde steeds op zo’n twee minuten van de twee overgebleven koplopers.

De Australiërs hielden de boel al vroeg gesloten in dienst van kopman en topfavoriet Caleb Ewan. De Belgen reden constant attent voorin en met nog vier ronden te rijden trokken ze zelfs (even) in de tegenaanval: eerst Kenneth Van Rooy, nadien Floris De Tier maar allebei werden ze snel gegrepen. De Nederlander Hofstede, de Duitser Zepunkte, de Fransman Latour en de Kazach Maidos slaagden er wél in de sprong naar voren te maken en zo kregen we zes leiders. Het peloton volgde op iets meer dan een minuut.

Meintjes en Kueng breken koers open

Het ging allemaal niet snel genoeg voor de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes, de nummer twee van vorig jaar. Hij sprong weg uit het peloton, ging op en over de koplopers en reed solo op 50 kilometer van de streep.

De koers brak met nog twee ronden te rijden helemaal open toen ook de Zwitser Kueng, één van de favorieten, naar voren trok. De Belgen beseften het gevaar: kopman Dylan Teuns en Loïc Vliegen haakten hun wagonnetje aan, net zoals ondermeer de Nederlandse kopman Mathieu Van der Poel. Zij haalden Meintjes bij en zo kregen we een kopgroep van elf renners. Opvallend: geen enkele Australiër was mee. Zij bleven in groep het tempo bepalen in het peloton en hielden de voorsprong onder controle onder de halve minuut.

Slotklim beslissend

Voorin draaide het echter niet en dat was het sein voor Kevin Ledanois om op avontuur te trekken in de voorlaatste ronde. Achter de Fransman troepte alles weer samen en hij trok met dertien seconden voorsprong de slotronde in. De Australiërs bleven echter onverstoorbaar jagen en op de voorlaatste klim werd hij weer gegrepen.

Vervolgens probeerden ondermeer de Portugees Silva en de Colombiaan Ramirez Chacon het nog maar op de slotklim kwam de bonkige Noor Sven Erik Bystrom op kop. Bystrom bleek beresterk en hield knap stand tot aan de meet. Caleb Ewan won zeven seconden later nog overtuigend de sprint voor de tweede plaats. Skjerping werd de tweede Noor op het podium, Tiesj Benoot eindigde op een knappe vierde plaats.

Bystrom, die volgend seizoen voor Katusha rijdt, volgt de Sloveen Matej Mohoric op die vorig jaar wereldkampioen werd bij de beloften en nu voor Cannondale rijdt.

Uitslag:

1. Sven Erik Bystrom (Noo)

2. Caleb Ewan (Aus)

3. Kristoffer Skjerping (Noo)

4. Tiesj Benoot (BEL)

5. Sondre Holst Enger (Noo) 6. Iuri Filosi (Ita)

7. Hernando Bohorquez (Col)

8. Ilja Davidenok (Kaz)

9. Silvio Herklotz (Dui)

10. Mathieu van der Poel (Ned) ... 29. Dylan Teuns (BEL)

33. Jasper De Buyst (BEL)

35. Loïc Vliegen (BEL)

39. Floris De Tier (BEL)

Benoot: ‘Hier zat meer in’

© foto Marc Van hecke

De verhoopte wereldtitel is er niet gekomen voor de Belgische beloften op het WK wegwielrennen. Tiesj Benoot greep nipt naast een podiumplaats. ‘Maar hier had meer ingezeten, al was winnen sowieso wel moeilijk geworden.’

Beloftencoach ontgoocheld over uitslag, ‘maar niet over renners’

© BELGA

Bondscoach Jean-Pierre Dubois mikte vooraf hoog in de wegrit voor beloften van vrijdag op het WK wielrennen in Ponferrada. Hij zou enkel tevreden huiswaarts keren met een gouden medaille. Die ging naar de Noor Sven Erik Bystrom. De Belgen vielen met een vierde plaats net naast het podium. ‘Dat is een zeer ondankbaar resultaat’, blikte Dubois terug, ‘maar ik ben niet ontgoocheld in mijn renners, wel in de uitslag.’

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

Na de winst in de Nations Cup voor de Belgische beloften mocht Dubois hoog mikken. Maar het werd uiteindelijk geen gouden medaille, zelfs geen podium. Het zag er nochtans goed uit in het slot van de wedstrijd.

‘Toen het groepje met Küng, onze landgenoten Teuns en Vliegen, Van der Poel, Meintjes, Latour en co voorop was, geloofde ik er sterk in dat zij het tot het eind zouden uitzingen’, aldus Dubois. ‘Helaas lukte dat niet door een zeer sterk Australisch team. Daar viel weinig tegen te beginnen.’

De bondscoach was ontgoocheld in het resultaat, maar niet in zijn renners. ‘Het is spijtig voor mijn jongens dat het zo moet eindigen’, aldus Dubois. ‘Ze hebben het maximum gegeven. Ze hebben de wedstrijd mee gekleurd en daar ben ik blij mee. Het is jammer dat je zo dicht bij het podium komt en dat niet haalt. Vooraf wilde ik goud, maar dat is niet gebeurd. Nu goed, het is een WK en ze zijn op een te sterke Bystrom gebotst. Het brons was een mooie troostprijs geweest, maar het is anders uitgedraaid.’

Meer sportnieuws