© BELGA

Kamer keurt deelname F-16’s aan oorlog tegen IS goed

De Kamer heeft de Belgische deelname aan de oorlog in tegen IS in Irak goedgekeurd. Vanop de luchtmachtbasis van Florennes in de provincie Namen waren de F-16’s vrijdag rond 16.30 uur al opgestegen. Na het groen licht van de Kamer vlogen ze door richting Jordanië. Daar kunnen ze worden ingezet in de strijd tegen de jihadistische beweging Islamitische Staat, die delen van Irak en Syrië controleert.

sdv

De twee jachtvliegtuigen zullen een tussenstop maken in Griekenland. Zaterdag zouden ze dan verder vliegen naar Jordanië.

Volgens bronnen binnen de luchtmacht zijn de eerste twee toestellen vrijdagmiddag al vertrokken, omdat er rekening moest gehouden worden met de openingsuren van de luchthavens.

De kamer moest vrijdagavond nog stemmen, toen de vliegtuigen al vertrokken waren. Wat oppositielid Wouter De Vriendt verontwaardigde. Voor de stemming vroeg hij nog het woord. “Dat een regering in lopende zaken de F-16’s al laat opstijgen nog voor er in de Kamer is gestemd, getuigt van een gebrek aan respect voor de democratische instellingen.”

Donderdag had de bevoegde kamercommissie al de lijnen voor een Belgische deelname uitgezet. Een brede meerderheid van N-VA, CD&V, Open VLD, MR, PS, CDH en SP.A schaarde zich achter een missie om F-16’s naar Irak te sturen, maar niet naar Syrië.

“Niet zonder gevaar”

“Deze opdracht is niet zonder gevaar”, zegt Claude Van de Voorde, commandant van de Belgische luchtmachtcomponent. “Onze jongens vliegen over een gebied van waaruit ze kunnen worden beschoten. Maar ze zijn heel goed voorbereid.”

“Onze F-16 piloten behoren ook tot de wereldtop”, zegt ook specialist Bjorn Claes. “In Libië haalden ze een scoringspercentage van 97%. Het meeste van alle coalitiestrijdkrachten.”