© PN

Gilbert twijfelt: ‘Ben bereid voor ploeg te rijden’

Philippe Gilbert rekent zichzelf niet bij de favorieten voor de wegrit voor profs van zondag op het WK in Ponferrada. ‘Ik heb de voorbije weken niets gepresteerd’, stelde hij. ‘Ik weet niet hoe goed ik ben, maar ik ben alleszins niet zo sterk als in Valkenburg. Als ik niet kan winnen, dan help ik graag een andere Belg aan de wereldtitel.’

vml

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

Het was een eerlijke Philippe Gilbert op het persmoment van de Belgische selectie in het Spaanse Ponferrada. Volgens Gilbert is het een mooi, maar wel technisch WK-parcours. Lastig, maar ook niet té zwaar.

‘Niet sterker dan de rest’

‘Als je wil wegrijden op die klim moet je heel explosief zijn, veel sterker dan de rest’, meent hij. En de Gilbert van 2014 is niet die van 2012 toen hij wereldkampioen werd in Valkenburg. ‘Ik ben momenteel niet sterker dan de rest’, gaf hij toe. ‘Ik ben daar eerlijk in. Dat is al altijd zo geweest: als ik goed ben, zal ik dat zeggen, maar ook als ik niet goed ben. Ik voel mijn conditie en benen. De Vuelta was zwaar. Ik heb er afgezien, maar dat was nodig.’

‘Niets gepresteerd’

Door zijn ziekte eind juli (hij werd een nacht opgenomen in het ziekenhuis wegens een infectie op de luchtwegen en hoge koorts en moest afhaken voor de Ronde van Wallonië, red) en spijsverteringsproblemen in de Clasica San Sebastian verloor hij kostbare tijd. ‘Ik heb in juli vijf dagen niet mogen koersen, daarna waren er die problemen in de Clasica waar ik moest opgeven. Dat kostte me veel tijd. Ik moest afzien in de Vuelta om weer sterker te worden, maar of dat voldoende is voor zondag weet ik niet. Ik heb niets meer gepresteerd de laatste weken, er is geen referentiepunt, dus het wordt moeilijk.’

‘Liever Belg dan buitenlander’

Bij wijlen klonk hij zelfs een beetje fatalistisch. ‘Ik kan de ploeg ook helpen door mijn WK-ervaring en mee beslissingen nemen. Er is geen druk om te presteren, ik kan mijn ploegmaats bijstaan.’

Het was dus niet de Gilbert van de grote dagen die de pers te woord stond. Anderzijds meende hij dat die twijfels misschien ook wel in zijn voordeel kunnen uitdraaien. ‘Ik ben geen favoriet, ik kan me een beetje wegsteken in de koers’, sprak hij even, maar zeer overtuigd klonk dat niet.

Feit is dat Gilbert herhaaldelijk stelde dat hij bereid is om te werken in dienst van de ploeg. ‘Als ik niet goed ben, zal ik dat zeggen. Dat heb ik ook in het verleden gedaan. Als ik zelf niet kan winnen, dan ben ik bereid om voor iemand anders te werken. Het belangrijkste is dat er een Belg wint op het eind. Winnen doe je nooit alleen. Ik was er bij in Madrid met Tom Boonen en zelf win ik ook in Valkenburg door de steun van de ploeg. Ik zie liever een Belg winnen dan een buitenlander’, besloot hij.

Bekijk hier de persconferentie van de drie Belgische kopmannen

De Belgische profs zijn klaar voor het WK wielrennen komende zondag in Ponferrada. Tom Boonen, die in 2005 wereldkampioen werd, blaakt van het zelfvertrouwen. Maar ook de andere Belgen dichten zichzelf kansen toe.

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

Zowat 7 van de 9 Belgen ziet voor zichzelf een rol van betekenis weggelegd komende zondag in het Spaanse Ponferrada. Maar volgens Boonen zijn er maar vier renners die echt kans maken op het allerhoogste: Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en ... hijzelf.

De veelheid aan kopmannen zou in de wedstrijd wel eens een probleem kunnen vormen. "De benen zullen wel uitwijzen wie in dienst van wie zal rijden", maakt Van Avermaet zich niet ongerust.

Meer sportnieuws