© Ludo MariÎn

Grote Markt, Kaasrui en Maalderijstraat in een nieuw kleedje

Het smalle deel van de Grote Markt, de Kaasrui en de Maalderijstraat worden heraangelegd. De stad vindt dat dit stuk voldoet niet meer volledig aan het huidige gebruik en wil met de heraanleg de nadruk leggen op het voetgangersgebied dat in de binnenstad gecreëerd is.

joro

Het smalle deel van de Grote Markt, dat doorloopt in de Kaasrui heeft momenteel een verlaagde rijweg met duidelijke afbakening door boordstenen. Die indeling van de openbare ruimte past niet meer bij het nieuwe gebruik als voetgangersgebied, vindt het stadsbestuur. Er wordt daarom gekozen voor een nieuw ontwerp waarin alle delen van het openbaar domein op gelijke hoogte komen. Zo sluiten de Kaasrui en het smalle deel van de Grote Markt ook beter aan bij de rest van het plein.

Het nieuwe terrassenreglement laat de horeca-uitbaters immers toe om terrassen tot aan de huidige boordsteen te plaatsen. Dankzij de nieuwe inrichting krijgen voetgangers een duidelijke plek en zijn de terrassen weer vlot bereikbaar vanop het plein. Te oordelen aan het succes van de vernieuwde Suikerrui, biedt een open, gelijkgrondse heraanleg alle kansen voor nieuwe zaken in de historische binnenstad.

De nieuwe ondergrond zal opnieuw uit kasseien bestaan, die weliswaar vlakker en minder glad zijn dan de huidige. In het volledig vernieuwde gedeelte, Kaasrui en Maalderijstraat, opteert de stad voor mozaïekkeien, een steensoort die ook op de Suikerrui en Oude Koornmarkt gebruikt werd om de nieuwe voetgangerszone te benadrukken.

De start van de werken is voorzien voor het najaar van 2015.