FIFA wil macht van investeringsfondsen inperken

De wereldvoetbalbond wil niet dat investeringsfondsen nog eigenaar zijn van een speler. Het uitvoerend comité van de FIFA besliste vrijdag dat zogenaamde ‘derde partijen’ een verbod krijgen opgelegd om voetballers te verhandelen.

vml

‘We kunnen het niet meteen opleggen. Daarom komt er een overgangsperiode alvorens het verbod in werking zal treden’, zo verduidelijkte FIFA-voorzitter Blatter.

De maatregel komt er nu wereldwijd steeds meer (vaak Zuid-Amerikaanse) spelers niet langer eigendom zijn van een club maar van investeringsfondsen. Die worden doorgaans vanuit fiscale paradijzen geleid zodat het voor instanties als FIFA en UEFA moeilijker is er controle op uit te oefenen. Het maakt onderhandelingen voor clubs vaak ook complexer. In België werd Maxime Lestienne bij Club Brugge weggehaald door een Qatarese investeringsfonds, dat hem uiteindelijk in Genoa stalde.

UEFA-voorzitter Michel Platini noemde dergelijke fondsen eerder dit jaar ‘een groot gevaar voor het voetbal dat dringend moet worden aangepakt’.

Meer sportnieuws