© AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Amerikaanse golfers nemen beste start in Ryder Cup

De Verenigde Staten zijn vrijdag in het Schotse Gleneagles het best begonnen aan de Ryder Cup, een tweejaarlijks treffen tussen een twaalfkoppige selectie uit de VS en Europa. Na vier wedstrijden staat het 2,5-1,5 in het voordeel van de Amerikanen.

vml

In de eerste wedstrijd tussen het Europese duo Stenson-Rose en de Amerikanen Watson en Simpson kwamen laatstgenoemden niet in het stuk voor. Het Zweeds-Engelse duo stond steeds aan de leiding en behaalde een afgetekende 5&4 overwinning.

De Deen Thomas Bjorn en de Duitser Martin Kaymer, de man die in de vorige Ryder Cup het winnende punt scoorde, leken op een tweede punt af te stevenen, maar op de laatste drie holes zagen ze hun twee punten voorsprong verdwijnen. Het Amerikaanse duo Walker-Fowler kon alsnog een half punt op de Amerikaanse rekening schrijven.

In de derde wedstrijd moest de Engelsman Ian Poulter, een absolute vechter, samen met nieuwkomer Stephen Gallacher een zware 5&4 nederlaag ondergaan tegen de Amerikaanse jeugd Patrick Reed en Jordan Spieth.

In de vierde en laatste wedstrijd nam het Europese duo Rory McIlroy en Sergio Garcia een 2 punten voorsprong. De partij draaide compleet en de Amerikanen Brandley en Mickelson kwamen 2 punten op voorsprong. Met nog drie holes te spelen telde Europa opnieuw 1 punt voorsprong, maar op de laatste drie holes waren het de Amerikanen die het haalden met 1 punt voorsprong.

In de namiddagsessie staan er vier Fourballs wedstrijden op het programma. Daarin nemen twee spelers van elk team het tegen elkaar op met één bal per team. De twee spelers spelen om beurt de bal en wie de beste score neerzet, wint het punt. In de eerste wedstrijd staat het Welsh-Engelse duo Donaldson-Westwood tegenover de Amerikanen Furyk-Kuchar. Het succesvolle duo Rose-Stenson geeft de Amerikanen Mahan-Zach Johnson partij. Het top duo McIlroy-Garcia neemt het nu op tegen Folwer en Walker en in de laatste wedstrijd neemt het Frans-Ierse duo Dubuisson-McDowell het op Phil Mickelson en Keegan Bradley.

+ uitslagen fourballs VS - Europa 2,5-1,5 +

Justin Rose (Eng)/Henrik Stenson (Zwe) 5&4 Bubba Watson (VSt/Webb Simpson (VSt)

Thomas Bjorn (Den)/Martin Kaymer (Dui) gelijk Rickie Fowler (VSt)/Jimmy Walker (VSt)

Jordan Spieth (VSt)/Patrick Reed (VSt) 5&4 Stephen Gallacher (Sch)/Ian Poulter (Eng)

Phil Mickelson (VSt)/Keegan Bradley (VSt) 1 up Rory McIlroy (NIe)/Sergio Garcia (Spa)

Meer sportnieuws