© c

Vanishing spray is verboden in Bundesliga

Sinds het WK voetbal deed de vanishing spray haast in elke Europese competitie zijn intrede, ook in onze Jupiler Pro League. In Brazilië bewees het dan ook een erg handig hulpmiddeltje te zijn voor scheidsrechters. De Duitse Bundesliga zou normaal in oktober de spray introduceren maar... de spray is verboden in Duitsland.

vml

De scheidsrechters op het WK gebruikten de spray om aan te duiden waar het muurtje moest staan bij stilliggende fases, waar de bal moest liggen,... Kortom: metertjes ‘pikken’ of vervelende en nutteloze discussies werden naar het verleden verwezen.

Normaal zou in het weekend van 18-19 oktober ook de Bundesliga de wonderspray introduceren. Maar de Argentijnse spray ‘9-15 fairplay limit’ (12.95 euro) is verboden in Duitsland. De eerste reden: de concentratie parabenen zou veel te hoog zijn. Deze chemische stoffen hebben conserverende eigenschappen en worden vaak gebruikt in cosmetica en andere schoonheidsproducten zoals shampoo en tandpasta. Ze worden echter verdacht hormonaal actief te zijn en worden eveneens in verband gebracht met kanker. De tweede reden is echter doorslaggevend: op de spuitbus ontbreekt immers het vlam-symbool voor licht ontvlambare producten.

Toch wordt gespoten in veel Europese competities. In Duitsland is het wellicht wachten tot er een Europese verdeler gevonden is die zich wel aan de strenge, Duitse normen houdt.

Meer sportnieuws