© AFP

Asterix-tekenaar Uderzo verzoent zich met dochter na jarenlange juridische strijd

Na jarenlange verbale en juridische strijd hebben Albert Uderzo, de tekenaar van de avonturen van Asterix, en diens dochter Sylvie zich verzoend. Meteen komt een einde aan een resem rechtsgedingen.

In een gemeenschappelijk communiqué komen pa, ma en dochter af met een ontroerende verklaring over het herbeginnen met een tabula rasa na het wederzijds leed dat is veroorzaakt. Vader en dochter beloven plechtig, elkaar nooit meer in het haar te zitten.

Het gezinsconflict was niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Asterix is namelijk een heuse goudmijn. De verhalen over de enige Galliërs die het Romeinse juk weerstaan zijn de best verkochte strips in Frankrijk (meer dan 352 miljoen albums) en ook de meest vertaalde (in 111 talen).

Geen verwarde geest

De gezinsverklaring komt er op de dag dat een rechtbank in Versailles besliste dat de 87-jarige tekenaar geen verwarde geest is, zoals zijn dochter tot dusver stelde. Volgens de rechter beschikt Uderzo over al zijn geestesvermogens en is hij in staat “beslissingen te nemen”.

Aanleiding voor het conflict waren de C4’s die Sylvie en haar echtgenoot, Bernard de Choisy, in 2007 kregen van de Editions Albert René, de uitgeverij die alle Asterix-albums beheert die na 1977, toen scenarist René Goscinny overleed, zijn gemaakt. Door haar ouders zwakzinnig te laten verklaren, hoopte Sylvie een ruim deel van de financiële toverdrank op haar rekening te krijgen.