© AFP

Drie brandweermannen 9/11 sterven dertien jaar later op dezelfde dag

Drie gepensioneerde New Yorkse brandweermannen die op Ground Zero mensenlevens hebben gered, zijn maandag overleden aan kanker. Wellicht als gevolg van giftige stoffen die vrijkwamen bij de instorting van het World Trade Center op 11 september 2001.

skn

Honderden hulpverleners die na de aanslagen van 9/11 op Ground Zero in New York werkten, kregen de afgelopen dertien jaar kanker. Luitenant Howard Bischoff die aan darmkanker leed, Daniel Heglund die botkanker had en Robert Leaver die leukemie had, overleden alledrie op dezelfde dag. Hun ziektes worden in verband gebracht met hun werkzaamheden op Ground Zero na de terreuraanvallen van 9/11.

‘We betalen nog steeds de prijs’

‘Drie brandweermannen verliezen op een en dezelfde dag, wiens ziekte wellicht in verband gebracht kan worden met 9/11, herinnert ons op een pijnlijke manier aan het feit dat we dertien jaar later nog steeds een verschrikkelijke prijs betalen voor de heldhaftige daden van onze hulpverleners’, zegt Daniel Nigro, commissaris van de brandweer van New York, in een verklaring donderdag.

In de jaren na de tragische gebeurtenissen overleden bijna honderd hulpverleners als gevolg van medische aandoeningen die ze hadden opgelopen na blootstelling aan giftige stoffen op Ground Zero. Maar liefst 99 procent van de ingezette brandweermannen op Ground Zero in de periode na 9/11 hebben last van ademhalingsproblemen.

Verband nog niet aangetoond

Toch kunnen artsen nog niet met zekerheid stellen dat er een verband is tussen de ziekte en 9/11. Kanker is in de Verenigde Staten namelijk doodsoorzaak nummer één voor mannen tussen 40 en 70 jaar. Ook onderzoekers hebben nog geen aanwijzingen gevonden om een verband wetenschappelijk aan te tonen.

Het Congres van de Verenigde Staten heeft 27,8 miljard dollar gereserveerd voor mensen met aandoeningen die kunnen worden gerelateerd aan 9/11.