© Photonews

Maatje meer? Groter risico op borstkanker

Vrouwen die zwaarder worden rond de taille en die tussen hun 20 en 60 jaar een maatje bijkomen, zouden na hun menopauze een groter risico lopen op borstkanker. Dat zegt een nieuwe Britse studie, gepubliceerd in de Engelse medische krant BMJ Open.

kvd

De studie, uitgevoerd door onderzoekers aan de ‘University College London’, gebruikte de gegevens van zo’n 93.000 Britse vrouwen in postmenopauze en met overgewicht. De onderzoekers verzamelden verschillende data over de vrouwen, zoals hun gezondheidstoestand, hun risico op kanker en hun maatje van T-shirt. Na analyse van de resultaten bleek dat een maatje meer in de loop der jaren de belangrijkste factor was voor een groter risico op borstkanker. De vrouwen die er over een periode van tien jaar, tussen hun 20 en 60, één maatje bijkregen hadden 33% meer kans op borstkanker na de menopauze. Twee maatjes meer gedurende dezelfde periode was gelinkt aan een stijging van 77%.

Eerder onderzoek linkte gewichtstoename bij vrouwen al aan een groter risico op borstkanker na de menopauze. Vet spoort immers de productie van oestrogeen aan, een hormoon dat de groei van borsttumoren stimuleert. Deze nieuwe studie is echter de eerste die het risico op borstkanker bestudeert door gebruik te maken van het maatje van T-shirt als indicator. Het meten van de hoeveelheid vet rond je taille zou volgens de onderzoekers dan ook een betere manier zijn om bepaalde risico’s te meten dan het gebruik van BMI (Body Mass Index).

Volgens de onderzoekers hielden de resultaten ook stand nadat er andere factoren in beschouwing werden genomen, die eveneens invloed hebben op borstkanker zoals BMI en erfelijkheid. De nieuwe bevindingen suggereren dus dat vet rond de middel schadelijker kan zijn dan elders op het lichaam. Toch zijn de onderzoekers voorzichtig: ‘Er is een verband gevonden, maar er werd nog geen absolute oorzaak-gevolg gelegd. Bovendien is het mogelijk dat de vrouwen niet meer exact weten wat hun maatje was toen ze jong waren, of dat ze een onderschatting maken van hun huidige maat.’

NIET TE MISSEN