© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Vakbond: “Directie Delhaize provoceert”

De socialistische vakbond BBTK is vrijdag niet te spreken over de reactie van de Delhaize-directie op hun stakingsactie. “De directie wijst erop dat er nog altijd meer dan 700 winkels open zijn. Dat is provocatie. Het cijfer klopt, maar doet hier gewoon niet ter zake”, foetert Jan De Weghe van de socialistische bediendebond BBTK. Hij wijst erop dat het besparingsplan slechts van toepassing is op de 138 geïntegreerde winkels van Delhaize, de rest zijn franchisewinkels en nemen dus niet deel aan de actie.

Belga

Volgens De Weghe is dit “een schoolvoorbeeld” van het gegoochel met cijfers waar de directie van Delhaize zich volgens hem ook in de ondernemingsraad schuldig aan maakt. “Men komt met cijfers die niet ter zake doen.”

De BBTK’er merkt nog op dat het vrijdag niet om een krachtmeting ging. “Als de directie dat wil, dan kunnen we daarvoor zorgen!”

De directie van Delhaize stelde zich vrijdag ook vragen bij de timing van de actie, omdat er nog verschillende ondernemingsraden gepland staan. “Die timing is nochtans logisch. We wachten al sinds begin deze maand op cijfers over de herstructurering”, aldus De Weghe.

Maandag staat een ondernemingsraad gepland en net als het BBTK, hoopt ook LBC eindelijk concrete cijfers over de besparingsplannen te krijgen. “De werkgever probeert ons in zijn logica van het besparingsplan mee te trekken, maar dat willen wij nog niet. Wij willen de cijfers kennen om te kijken of er alternatieven mogelijk zijn voor sluiting en ontslagen”, verklaarde Veerle Verleyen vrijdag.

Ze wijst er ook op dat de mensen op de werkvloer snel willen weten waar ze aan toe zijn, bijvoorbeeld rond loon- en arbeidsvoorwaarden. “Maar ik hoor wel dat men niet wil inleveren. Als het volledige plaatje gekend zal zijn, verwacht ik misschien wel een zwaardere reactie.”

Vrijdag zijn negentien (en niet achttien zoals eerder werd gemeld, nvdr.) Delhaize-winkels gesloten: ook de vestiging van Ukkel houdt de deuren dicht. In Antwerpen ging de Delhaize op de Fruithoflaan in Berchem (foto) niet open.

Delhaize Fruithof gesloten door vakbondsactie

© Wim Hendrix

© Wim Hendrix

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Delhaize-supermarkt in de Fruithoflaan in Berchem is vrijdagmorgen niet geopend door een vakbondsactie. In totaal zijn achttien supermarkten, waarvan vijf in Vlaanderen, gesloten gebleven voor de klanten, zo meldt de woordvoerder van Delhaize. De bonden protesteren tegen de grote herstructurering die Delhaize voor de zomervakantie aankondigde.

Achttien winkels bleven gesloten om 8 uur. Dat zijn er drie meer dan wat de bonden donderdag aangaven. In Vlaanderen blijven de vestigingen Roeselare, Berchem (Fruithof), Wondelgem, Lommel en Genk toe. In Wallonië betreft het eveneens vijf winkels: Waterloo, La Louvière, Dinant, Luik (Quai de Rome) en Verviers.

In Brussel gaan meer winkels dan verwacht toe. De deuren bleven gesloten in de vestigingen Mutsaard (Laken), Debroux (Oudergem), Verhaeren (Schaarbeek), Boondael (Elsene), Defré (Ukkel), Hankar (Oudergem), Charles Woeste (Jette) en Arbre Ballon (Jette).

“Dit wil ook zeggen dat meer dan 700 winkels wel open en toegankelijk voor de klanten zijn”, aldus woordvoerder Roel Dekelver. “We betreuren de actie en begrijpen de timing helemaal niet. Er zijn immers nog drie ondernemingsraden gepland.”

Delhaize kondigde in juni de intentie tot herstructurering aan met een collectief ontslag dat tot 2.500 werknemers bedreigt en het stopzetten van veertien supermarkten in eigen beheer.