© BELGA

BIVV: ‘Gedraag u als verantwoordelijke chauffeur tijdens boetevrije week’

Het Belgisch Instituut voor verkeersveiligheid (BIVV) roept chauffeurs op de verkeersregels niet aan hun laars te lappen, nu de politie heeft bevestigd dat ze vanaf dinsdag een hele week lang zo goed als geen boetes gaat uitschrijven.

Annelies Roose,

In plaats van mensen te beboeten, gaat de politie een week lang aan verkeersopvoeding doen. Als agenten een chauffeur betrappen die aan het telefoneren is of zijn gordel niet draagt, zullen ze hem vermanen, in plaats van hem meteen te beboeten.

De boetevrije week is een nieuwe actie van de politievakbonden, nadat ze dinsdag al het werk neerlegden, en eerder deze maand al met zo’n 14.000 een manifestatie door de straten van Brussel hielden. Ze uiten ermee hun ongenoegen over iets wat hen al weken dwarszit: het arrest dat het Grondwettelijk Hof begin juli velde. Het houdt velen van hen langer aan het werk: minstens 35.000 agenten die normaal tussen 54 en 58 jaar met pensioen konden, moeten er nog een paar jaar bij doen.

Van de politiek krijgen ze echter maar niet het signaal waarop ze hopen. Ook niet na de ontmoeting vrijdagochtend met coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (Open VLD). En dus gaan ze uitvoeren waar ze donderdag al mee dreigden: vanaf dinsdag worden een week lang zo goed als geen boetes uitgeschreven. Juridisch vormt dit geen probleem, want politie-agenten hebben appreciatierecht, waardoor ze zelf kunnen beslissen of ze een boete geven of niet. Let wel: enkel lichte overtredingen zullen door de vingers worden gezien. Vaste flitscamera’s zullen blijven flitsen.

Volwassen

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) hoopt dat ‘de actie van de politie geen vrijgeleide wordt voor chauffeurs om hun verkeersregels aan hun laars te lappen’. ‘De boodschap van deze actie mag niet zijn dat iedereen nu met een gerust hart aan 140 kilometer per uur over de autosnelweg kan gaan rijden’, zegt woordvoerder Koen Peeters.

Het BIVV roept alle chauffeurs dan ook op om tijdens de actieweek van de politie de verkeersregels te respecteren, en zich ‘als volwassen mensen te gedragen in het verkeer’. ‘Laat zien dat u het niet nodig hebt om gecontroleerd te worden.’

De politiebonden zelf wachten intussen een nieuwe ontmoeting af, met de technici van de onderhandelende partijen, N-VA, CD&V, Open VLD en MR. Die vindt volgende vrijdag plaats. ‘We zullen na de actieweek en die ontmoeting een evaluatie houden. Daarna bekijken we of en welke nieuwe stappen we zetten’, zegt Gert Cockx, voorzitter van politievakbond NSPV.

‘Het is niet dat ze niet naar ons luisteren, maar de coformateurs kunnen ons nog niet veel zeggen. Ze tonen zich bereid om de pensioenregeling van de agenten aan te passen, maar dit moet wel kaderen in de pensioenhervorming van de Zweedse onderhandelaars. En die is nog niet rond. Ze kunnen ons momenteel dus nog maar weinig tastbaars vertellen. Het enige wat we momenteel echt zeker zijn, is dat er geen terugkeer naar de vorige pensioenregeling komt’, aldus Cockx.