© Photo News

Buurman (70) valt De Crem jarenlang lastig

Een 70-jarige buurman van defensieminister Pieter De Crem riskeert zes maanden cel en een geldboete van 600 euro, omdat hij De Crem belaagde door beledigende collages, krantenknipsels en zelfs een kogel in diens bus te stoppen. Dat bleek vrijdag voor de Gentse correctionele rechtbank. De man, die De Crem onder meer “een schuimbekkende nazikop” noemde, vraagt de vrijspraak en omschreef de feiten als “humor” en “spielerei”.

tomas

De man uit Aalter wordt vervolgd voor de belaging van de minister van augustus 2010 tot en met eind december 2013. Hij stopte onder meer collages van kranten- en magazineknipsels, voorzien van dreigende of seksueel getinte commentaar, in de bus van De Crem. Hij liet ook andere zaken, zoals een vaatje bier, flessen, snoep en een kogel, achter.

Het openbaar ministerie vorderde zes maanden cel en een geldboete van 600 euro. De advocaat van De Crem vroeg een morele schadevergoeding van 1.000 euro. Het gezin van De Crem maakte zich ongerust over de belager, zeker nadat in 2010 een psychiatrisch patiënt met zijn auto tegen het hek van het huis van De Crem was gereden. Die man werd uiteindelijk geïnterneerd.

De advocaat van de buurman vroeg de vrijspraak. “Er was geen sprake van een echte belaging of verontrusting van De Crem. Het was satire.” De kogel in de bus zou op humoristische wijze verwezen hebben naar de besparingen bij het leger.

De rechtbank doet uitspraak op 24 oktober.