1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

'Verroest' huis met Cortenstaal blikvanger op Mijn Huis Mijn Architect

In het kader van Mijn Huis Mijn Architect zetten dit weekend woningen met een bijzondere architectuur de deuren open. In onze provincie werd een huis in Kontich met lamellen in Cortenstaal als meest 'inspirerend voorbeeld' uitgeroepen.

Jonas Rosquin

Elke provincie heeft één uitgesproken topper, een 'must-see'. Voor Antwerpen is dat de niet-alledaagse losstaande nieuwbouwwoning in Kontich, ontworpen door architectenbureau DMOA uit Leuven, geworden.

Zaterdag 27 en zondag 28 september kan u tussen 14 en 18u een kijkje komen nemen. Opdrachtgevers zijn Leen en Thomas, die in 2013 in hun nieuwbouw introkken. Benjamin Denef van architectenbureau DMOA, dat naast het huis ook het interieur en de tuin mocht onwerpen, herinnert zich nog goed de eerste gesprekken.

"Het ging om een lang, breed en vlak perceel grond in een typische Vlaamse verkaveling, aan een vrij drukke straat. Om de eenheidsworst te doorbreken, opteerden we niet voor de klassieke twee verdiepingen maar voor één verdieping en een torentje. Om die verticaliteit door te trekken, kozen we voor lamellen in Cortenstaal. De keuze voor Cortenstaal, een metaallegering, kwam er op aangeven van de bouwheer. Toen we de mogelijke materialen aan het overlopen waren, bleef zijn vinger hangen bij Cortenstaal. Deze staalsoort krijgt tijdens het verouderingsproces onder invloed van de weersomstandigheden een prachtige oranje roestkleur. Dankzij toevoeging van koper kan Cortenstaal echter nooit doorroesten. Die natuurlijke patina vonden de opdrachtgevers heel mooi."

De binnenstructuur van het huis bestaat uit klassiek beton en snelbouw. Aannemer Hein De Buyst bedacht een manier om de lamellen die in de industrie onder andere voor damsluizen worden gebruikt, als een soort kapstok over het gebouw te zetten. Zowel binnen als buiten hebben de lamellen het voor het zeggen. Ze definiëren de ruimtes, gloeien in de avondzon en geven hun tintelende schaduwshow.

"Ze omarmen en beschermen de leefwereld van de bewoners", legt Benjamin Denef uit. "Zo hebben we achteraan dankzij het Cortenstaal een leeftuin met privacy gecreëerd, omgeven door een prairietuin met meer open karakter."

The Corten House uit Kontich of het Huis Leen & Thomas haalde recent een paar internationale architectuursites en staat op de cover van het magazine Mijn Huis Mijn Architect.

DMOA is blij met de reacties. "Maar zonder de durf en het engelengeduld van Leen en Thomas, was het ons niet gelukt."

https://vimeo.com/97587772

KRISTIN MATTHYSSEN

Foto Hendrik Biegs

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio