© BELGA

Primeur: elf Fransen in Belgische basisploeg

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het vaderlandse voetbal is een Belgische ploeg aan een officiële match gestart met elf Franse spelers. Die twijfelachtige eer was weggelegd voor Moeskroen-Péruwelz. Dat startte met elf Fransen aan zijn bekermatch tegen KVV Coxyde.

dmm

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Cros, Vandendriessche, Boli, Delacourt, Mohamed, Pennacchio, Mbemba, Dingomé, Contout, Badri en Perez waren woensdag de elf Franse basisspelers van de Waalse fusieploeg. Diaby - nog een Fransman - viel in de 68ste minuut in. In de laatste tien minuten gooide de Franse coach Chibab toch nog twee belgen in de strijd: Club-huurlingen Gano en Verstraete. Het mocht niet baten: Moeskroen verloor na strafschoppen van de derdeklasser.

Moeskroen-Péruwelz is een satellietclub van de Franse eersteklasser Lille, die zijn jeugdproducten net over de Belgische grens wil laten proeven van het hoogste niveau. Dat leverde al flink wat discussie op over minimumquota voor Belgische spelers bij eersteklasseploegen. Moeskroen-voorzitter Edward Van Daele kantte zich twee weten geleden nog openlijk tegen zulke quota. ‘Dat druist in tegen de Europese wetgeving. Bovendien is de Belgische markt overgewaardeerd’, zo verklaart hij.

MEER OVER Excel Moeskroen

Meer voetbalnieuws