© EPA

Grootste cocaïnevangst van het jaar in haven

De politie is op zoek naar de transporteurs van één ton cocaïne, die eind juli bij toeval in een container is gevonden. Met de regelmaat van de klok doen politie en douane de jongste weken cocaïnevangsten, al heeft Antwerpen op dit vlak ‘concurrentie’ van Rotterdam.

PH

De opsporingsdienst van de douane vond op 9 september 82 kg cocaïne in een container met hout die was vertrokken in Brazilië. Op 4 september werd aan kaai 340 ook 22 kg gevonden, in een sportzak tussen een lading quinoa uit Bolivië. En op 18 september werd tijdens een controle die kaderde in de Europese politieactie Archimedes ook nog 45 kilogram aangetroffen in een container in de Antwerpse haven.

Bij deze vondsten, tesamen goed voor een straatwaarde van bijna vier miljoen euro, komt nu nog een grote klapper: in een container die was vertrokken in Peru, vonden havenarbeiders 1078,21 kg van het witte goedje. De federale gerechtelijke politie van Antwerpen en het Antwerpse parket onderzoeken de zaak.

De vondst dateert van 30 juli maar het parket communiceert er nu pas over. Het gaat meteen om de grootste vondst in Antwerpse haven dit jaar. Ze verbleekt echter bij de vondst van 8 ton cocaïne in 2012, een lading die was binnengesmokkeld door de ‘Bende van de Douanier’. In Peru werd eind augustus een organisatie opgerold die vermoedelijk 25 transporten naar Europa heeft uitgevoerd. Ook bij deze actie werd de bende 8 ton cocaïne afhandig gemaakt.

Antwerpen staat bekend als verdeelpunt van cocaïne naar de rest van Europa. Maar de jongste jaren neemt Rotterdam steeds duidelijker die plaats in.

MEER OVER Haven Antwerpen