© KMa

© GVA

1 / 2

Daar zijn de wolhandkrabben weer

Net als vorig jaar rond deze tijd, paraderen er ’s nachts weer Chinese wolhandkrabben door de Lierse binnenstad. In herberg Sint-Gummarus zit er een tiental in de kelder. “We hebben de indruk dat ze minder talrijk, maar groter zijn dan vorig jaar”, klinkt het.

Kristin Matthyssen

Chinese wolhandkrabben zijn trekdieren. Elk jaar in september en oktober migreren de volwassen exemplaren vanuit de zoete binnenwateren richting zee, omdat ze enkel in brak water kunnen paren. Daarom komen ze nu allemaal uit de vijvers en plassen gekropen. Omdat ze resoluut voor de kortste weg kiezen, dus ook over land, paraderen de harige schaaldieren in Lier in de hun typische zijwaartse gang ’s nachts zelfs over het Felix Timmermansplein.

Ze liggen ook platgereden op de bruggen. “Ik heb er vorige week nog eentje gezien in de Lantaarnstraat”, vertelt Nicky Vercauteren (25). “Je maakt de meeste kans om krabben te spotten tussen 22u ’s avonds en 1u ’s morgens. Komt dat omdat het dan rustig is op straat?”

Nicky’s halfbroer Bjorn Gielen (28), uitbater van Sint-Gummarus, haalde vorig jaar een hele Curver-box vol wolhandkrabben uit de kelder van de herberg. Nu zitten er weer een tiental. “Ze komen via het keldergat binnen maar geraken er op eigen krachten weer uit, want we zagen ze al tegen de muur omhoog kruipen.”Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio