© PN

Emir van Qatar: ‘We zullen een van mooiste WK’s ooit organiseren’

De toewijzing van het WK voetbal in 2022 aan Qatar zorgt al geruime tijd voor heel wat discussie. Zo zou de oliestaat het WK hebben ‘gekocht’ en zouden de arbeiders die de stadions bouwen er in erbarmelijke omstandigheden moeten werken. In een gesprek met CNN dient de emir van de oliestaat, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, de critici van antwoord.

dmm

‘De mensen moeten begrijpen dat Qatar het beste dossier had. Men wil blijkbaar niet aanvaarden dat een klein, Arabisch moslimland zo’n toernooi kan organiseren. Maar wij beloven dat het een van de mooiste WK’s uit de geschiedenis wordt’, klinkt het.

Omtrent de aantijgingen dat Qatar het WK dankzij omkoping binnenhaalde, voert de FIFA momenteel een intern onderzoek. Daarnaast is het nog onduidelijk wanneer het toernooi zal worden gespeeld, want in de zomermaanden kan de temperatuur in Qatar erg hoog oplopen.

‘In ons dossier staat dat er in de zomer wordt gespeeld, maar het is aan de FIFA om te beslissen welke periode het beste is’, zegt de emir. ‘Ik wil er wel op wijzen dat wij al tien jaar beschikken over de technologie om in de stadions de temperatuur te regelen en ik garandeer voor 100 procent dat er tijdens het WK geen probleem zal zijn.’

De Qatarese leider erkent wel dat er problemen zijn met de arbeiders die instaan voor het optrekken van de infrastructuur. ‘Ja, dat is waar. Maar we zijn bezig met het uitwerken van oplossingen. Er komt een gepaste regelgeving want misbruiken kunnen we niet aanvaarden.’