© GvA

Meer snoeien is niet altijd forser groeien

Nog meer snoeien om te groeien. Dat is het credo van Karel Van Eetvelt, de topman van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo). De Vlaamse regering heeft niet genoeg bespaard om onze regio weer economisch gezond te maken. Hij hoopt dat de nieuwe federale regering meer doet.

Paul Geudens

Van Eetvelt schopt met zijn uitspraken tegen de schenen van elke Vlaamse middenvelder. Herinner u het protest maandag, bij de septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois van Hart Boven Hard, een maatschappelijke beweging die een indrukwekkend aantal handtekeningen verzamelde tegen de strenge besparingspolitiek van de Vlaamse regering. Vooral CD&V is uiterst gevoelig voor de kritiek. Nogal wat ondertekenaars komen immers uit de brede ACW-wereld.

Provoceert Karel Van Eetvelt omdat hij die kritiek overdreven vindt? Wil hij scoren bij zijn achterban? Of meent hij werkelijk wat hij zegt? Is hij ervan overtuigd dat er nog dieper in het vlees gesneden moet worden?

Om in zijn beeldspraak te blijven: snoeien doet inderdaad groeien, maar men moet goed weten wát en wánneer men snoeit. Sommige planten verdragen geen knipschaar.

Ze sterven af wanneer men - op het eerste gezicht - overbodige takken wegsnijdt. Of wanneer men ze op het verkeerde tijdstip kortwiekt. Toegepast op Vlaanderen: er zijn grenzen aan de besparingen.

Wanneer men onoordeelkundig snoeit in een aantal posten, werkt dat contraproductief. We denken aan duurdere kinderopvang. Hoe wil men meer mensen aan het werk krijgen, wanneer crèches en andere oppasdiensten zo veel geld kosten dat het uiteindelijk financieel niet meer loont om nog een job aan te nemen?

Nee, voorlopig is er genoeg bespaard. Een begroting in evenwicht is het maximum wat we aankunnen. Het heeft geen zin katholieker dan de paus te willen zijn. Zo kom je niet vlugger in de hemel.

Langs de andere kant is het wél zo dat de besparingen die nu worden doorgevoerd, noodzakelijk zijn. Men kan van mening verschillen over de rechtvaardige spreiding ervan - gezinnen worden wel erg getroffen - maar het uiteindelijke doel is legitiem. De begroting moet in orde zijn.

Meer geld uitgeven dan men binnenkrijgt, is geen gezond principe.

MEER OVER Ons standpunt