© SVDE

Uur extra les voor hetzelfde loon

Leerkrachten een uur meer laten lesgeven in het secundair voor hetzelfde loon. Het zou miljoenen euro’s besparen, maar ook 1.500 banen kosten. De koepels zijn het idee alvast “zeer genegen”, klinkt het vrijdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

tomas

Al wie vandaag 20 of 21 uren lesgeeft in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, een uur extra laten presteren voor dezelfde wedde: het zou 60 miljoen euro per jaar kunnen opleveren. Het voorstel ligt op tafel bij de bespreking van de besparingsoperatie die minister van ­Onderwijs Hilde Crevits(CD&V) moet doorvoeren.

“Als er dan toch bespaard moet worden, liever zo dan te snijden in de werkingsmiddelen of in de lestijden”, zegt Chris Smits, secretaris-generaal van de katholieke koepel VSKO. Ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het gemeenschapsonderwijs, toont zich een voorstander. “Een alternatief is inleveren op de lonen, en dat lijkt me uit den boze.”

De ingreep zou wel onvermijdelijk 1.200 tot 1.500 banen kosten, jobs die zouden verdwijnen bij de beginnende leerkrachten. De vakbonden wijzen het idee af.