Fruitboeren zien prijs appels en peren halveren

De Belgische fruitsector is zwaar getroffen door de Russische importban. Door een overaanbod op de Europese markt krijgen fruitboeren nog maar de helft voor hun appelen en peren van wat gebruikelijk is in deze oogstperiode. Dat schrijft De Tijd vrijdag.

lbo

“Door de crisis met Rusland zijn de prijzen gedaald tot een dieptepunt dat we in geen tien jaar meer hebben meegemaakt”, zegt Christian Gustin, commercieel directeur van de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden. “Producenten krijgen nu minder dan de helft van wat ze vorig jaar in deze periode voor hun appelen en peren kregen. Gemiddeld ontvangen telers van appelen en peren nog 25 cent per kilo, niet eens voldoende om uit de kosten te raken.”

Philipe Appeltans, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen, spreekt zowel voor appelen als voor peren van een prijsdaling met 40 à 50 procent ten opzichte van de normale prijsvorming in deze periode van het jaar. Behalve door een goede oogst wordt de prijsdaling vooral veroorzaakt door de importban die Rusland op 7 augustus afkondigde voor een aantal Europese voedingsproducten.