Yellow Tigers zijn niet opgewassen tegen China

Foto: BELGA

Yellow Tigers zijn niet opgewassen tegen China

Print
De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg heeft donderdag op het WK in het Italiaanse Bari zijn derde wedstrijd in groep D verloren. Topland China bleek met 3-0 te sterk. De setstanden waren 25-21, 25-22 en 25-19.

De Yellow Tigers startten het WK dinsdag met een 3-0 zege tegen Cuba. Woensdag werd met 3-1 verloren van Japan. De volgende dagen speelt de ploeg van coach Gert Vande Broek nog tegen Azerbeidzjan (zaterdag) en Puerto Rico (zondag).
Om zich te plaatsen voor de tweede ronde, moet België in de top 4 van zijn poule met zes eindigen. Na drie speeldagen staan de Belgen vijfde met 3 punten. China leidt met 9 punten voor Japan (7), Puerto Rico en Azerbeidzjan (4), België en Cuba (0).

De Belgische supporters, die donderdag opnieuw de meerderheid van de aanwezigen vormden, hadden eerst een 'happy birthday' over voor de jarige Hélène Rousseaux (23). Ze werden voor deze attentie beloond met een schitterende Belgische start. De Chinese coach moest dan ook al bij 5-2 naar een dode tijd vluchten nadat Vandesteene, Leys en een blokkende Frauke Dirickx scoorden. De goede opslagen van Dirickx, een listige drop van Heyrman en Angie Bland zorgden voor een maximale 10-6 en 12-9 voorsprong, maar dan haalden de Chinezen zwaar uit en bij 12-13 stonden ze voor het eerst aan de leiding. De Yellow Tigers hielden echter stand dankzij opslagen van Dirickx (17-17), maar Zeng, Hui en Zhu Ting deden een belletje rinkelen. Een uitstekende Leys, Vandesteene, de ingekomen Rousseaux en Angie Bland probeerden de 17-20 nog om te buigen. Tevergeefs.

Geen geïntimideerde Belgen ondanks een vroege 2-6 achterstand in set 2. Via Heyrman en Leys werd het 6-6 en zelfs de Chinezen lieten zich op enkele foutjes betrappen. Een ace van Leys zorgde in de tweede set bij 8-7 voor een eerste Belgische voorsprong. Bland, twee keer Heyrman en Leys bleven voor die kleine voorsprong tot 15-14 knokken. Van Hecke wilde van haar slechte aanvalspercentages uit de eerste set (10%) af en kwam meer in de match, terwijl Heyrman de zaal recht kreeg door een miraculeuze redding scorend af te sluiten. Een ace van Leys, een toetsfout bij de Chinezen en de supporters zagen een feestje al zitten toen ook Van Hecke weer vernietigend uithaalde (21-18). Het werd een heuse Belgische thuismatch met schitterende supporters, maar dat mocht niet baten wegens de sterke opslagen van Zhu en het aanvallend werk van Zeng en enkele individuele foutjes langs Belgische kant.

Toch bleven de Yellow Tigers vechten voor elk punt en Van Hecke kwam nu volledig onder stoom: 6-2, 7-4. Maar de Chinese meisjes gaven geen cadeaus en Zeng mepte haar team naar 7-8. De Belgen gaven geen duimbreed toe en via opslagen van Leys, een blok van Van Hecke en een weer uitstekende Heyrman was China opnieuw aan toelichting toe bij 14-11. Gevolg: een 0-5 tussenspurt. Zhu, Xu en Zeng lieten de zege niet meer ontsnappen en blijven met het maximum van de punten aan de leiding in hun groep. Maar de Belgen mogen op een knappe prestatie terugblikken.
België speelde met Bland, Dirickx, Vandesteene, Leys, Bland, Heyrman, libero Courtois. Kwamen in: Van de Vyver, Coolman, Rousseaux, Strumilo

China speelde met Zhu Ting, Yang, Wei, Zeng, Xu, Hui, libero Chen. Kwamen in: Yang, Shen.

Kapitein Charlotte Leys: 'Wij zijn al gegroeid in toernooi'

De Yellow Tigers konden donderdag niet stunten tegen China in hun derde groepsmatch op het WK. Nochtans speelden de Belgen een verdienstelijke partij. Ook aanvoerster Charlotte Leys mocht met drie aces, tien punten en een receptie aan 38% op een goede wedstrijd terugblikken.

'Ook tegen Cuba vond ik al dat ik vrij behoorlijk presteerde, maar vandaag viel het misschien meer op. Ik geloof trouwens dat we als ploeg op een hoog niveau speelden en dat we stilaan groeien in dit WK. Niet vergeten dat China het nummer 5 van de wereld is en hun sterkste kracht is dat zij kunnen toeslaan als het erop aan komt met sneller spel, met goede bloks en met veel variatie', vertelde Leys na het 0-3 verlies in Bari.
'Nu ja, het was niet tegen China dat van ons verwacht werd dat we punten moesten halen. We wisten ook vooraf dat de laatste twee matchen beslissend zouden zijn. Nu een dagje recupereren en dan trachten tegen Azerbeidzjan ons niveau van vanavond terug te vinden.'

Lise Van Hecke: 'Verdienen om in volgende ronde mee te doen'

Ook Lise Van Hecke kon niet verhinderen dat de Yellow Tigers met 0-3 verloren. In de eerste set werd ze regelmatig afgeblokt en kwam ze aan amper 10% in aanval. Maar dat cijfer ging in stijgende lijn om bij 27% af te klokken.
'Ik speel nog niet op mijn hoogste rendement zoals in de World Grand Prix, maar ik voelde toch wel dat het steeds beter ging', reageerde ze. 'Ik vind overigens dat we als ploeg zeer goed bezig zijn. De Yellow Tigers zijn immers altijd méér dan alleen Lise Van Hecke geweest. Dat heb ik ook altijd beseft, maar Frauke (Dirickx) die goed aanvoelt wanneer ze mij moet aanspelen en de coach, die me toch op het terrein laat staan, helpen me om weer met meer vertrouwen te spelen.'

Tegen Azerbeidzjan (zaterdag) en Puerto Rico (zondag) moet het nu gaan gebeuren voor de Belgen.
'We moeten in de komende twee matchen gewoon uitgaan van onze sterkte', zegt Van Hecke. 'Wij blokken en verdedigen beter dan ooit voordien. Dus moeten de resultaten er komen. Op het einde van de match tegen China voelde ik me al iets meer bevrijd spelen. Ik denk wel dat wij het met ons huidig niveau verdienen om in de volgende ronde mee te doen.'

Gert Vande Broek: 'Mooi, maar nu moeten de resultaten komen'

Bondscoach Gert Vande Broek had gemengde gevoelens na de nederlaag: 'Ik kan niet echt tevreden zijn, want we staan op setwinst en we grijpen die kansen niet. Langs de andere kant hebben we een heel goede wedstrijd gespeeld. Maar we zijn niet alleen naar hier gekomen om goed te spelen, maar ook om resultaten te behalen. Ons niveau is zeker niet slecht, maar komend weekend moeten we onze doelstelling realiseren en de kwalificatie afdwingen. We hadden vandaag wel niks te verliezen, maar ons niveau lag zeker hoger dan in onze match tegen de Chinezen in Tokio tijdens de World Grand Prix-finale', vertelde de bondscoach.

Tegen Azerbeidzjan (zaterdag) en Puerto Rico (zondag) moeten de Belgen winnen om door te stoten.
'De opdracht is duidelijk: liefst twee keer winnen. Zeker op de laatste dag tegen Puerto Rico. Tegen China was de opdracht om geen zware nederlaag te lijden en iedereen die op het terrein kwam, heeft daar zeker toe bijgedragen. In de tweede set heb ik gewisseld in functie van de opslagen, in de derde set omdat we op die positie vast zaten. Ik ben ook tevreden dat Hélène Rousseaux opnieuw van het balgevoel kon proeven. Wij hebben ook de beste verdediging van onze groep en vraag het maar aan de Chinezen: wij hebben tot hiertoe de zwaarste tegenstand geboden van alle ploegen. Ook Lise Van Hecke is gegroeid in de match. Ik zie haar prestaties in stijgende lijn gaan en het kan geen kwaad dat ze eens geprikkeld wordt in het vooruitzicht van de komende wedstrijden.'

Meer sportnieuws