© AFP

Veertigste editie van Ryder Cup gaat vrijdag van start

Vrijdag start in het Schotse Gleneagles de 40ste editie van de Ryder Cup, een treffen tussen twaalf spelers van de Verenigde Staten en twaalf spelers van Europa.

jvh

Twee jaar geleden versloeg het Europese team, toen met Nicolas Colsaerts, in het Amerikaanse Medinah na een thriller de Amerikanen op eigen bodem. Die zinnen nu op wraak. Colsaerts is er dit keer niet bij.

De eerste vier wedstrijden, die vrijdagvoormiddag plaatsvinden, worden gespeeld in het Fourballs discipline. Hierbij staan vier maal twee spelers van elk team tegenover elkaar. Elke speler speelt met één bal waarbij het team met de laagste individuele score een punt pakt. De Europese kapitein Paul McGinley opteert in de openingswedstrijden voor slechts één nieuwkomer in vergelijking met 2012, namelijk de Schot Stephen Gallacher. De Amerikaanse kapitein Tom Watson werpt drie nieuwkomers in de strijd. Jordan Spieth, Patrick Reed en Jimmy Walker krijgen meteen hun vuurdoop.

De Amerikanen Bubba Watson en Webb Simpson mogen de spits afbijten en dit tegen de Engelsman Justin Rose en de Zweed Henrik Stenson. In de volgende partij staan Rickie Fowler en Jimmy Walker tegenover de Deen Thomas Bjorn en Duitser Martin Kaymer. De nieuwkomers Jordan Spieth en Patrick Reed geven de Schot Stephen Gallacher en de Engelsman Ian Poulter partij.

In de laatste Fourballs wedstrijd is er het toptreffen tussen het duo Keegan Bradley-Phil Mickelson en de Spanjaard Sergio Garcia en het nummer één van de wereld, Rory McIlroy.

Het toernooi wordt gespeeld over drie dagen, waarbij de eerste tweede dagen zestien punten te verdienen zijn in de Fourballs en Foursomes disciplines. Op de derde dag staan er twaalf single Matchplay partijen op het programma.

Van de laatste tien Ryder Cup edities wonnen de Europeanen zeven maal, waarvan de laatste twee edities.

Meer sportnieuws