‘Westen heeft paradijs voor terroristen gecreëerd’

Print

De Iraanse president Hassan Rohani heeft in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN het Westen ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de opkomst van het wereldwijde terrorisme.

‘De strategische blunders van het Westen in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Kaukasus hebben van de wereld een 'paradijs voor terroristen' gemaakt’, zei Rohani voor de VN. De president van Iran staat in het Westen nochtans als eerder 'gematigd' bekend. In tegenstelling tot bij toespraken van zijn voorganger, Mahmud Ahmadinejad stapten de geviseerde Westerse diplomaten niet op. Onder Ahmadinejad was dat de gewoonte geworden.

'Militaire agressies tegen Irak en Afghanistan onder valse voorwendsels en een foute inschatting van de ontwikkeling in Syrië zijn duidelijke voorbeelden van de foute strategie in het Midden-Oosten', zei Rohani, voor wie het de tweede toespraak voor de VN was. ‘Terrorisme is het gevolg van armoede, onderontwikkeling, vernedering en onrecht. Je moet de wortels kennen wanneer je het kwaad van het terrorisme wil uitroeien’, zei Rohani. ‘En dat heeft het Westen nog steeds niet begrepen'. ‘Het huidige vijandige gevoel tegenover het Westen is het resultaat van het kolonialisme en het racisme van gisteren.’

De Iraanse president bestempelde ook de sancties van de VN, de EU en de VS tegen Iran, voor zijn nucleair programma, als een 'strategische fout'.

.

Nu in het nieuws