Buitenlanders presteren beter dan Belgen aan universiteit

De bibliotheek van de KU Leuven Foto: Bart Dewaele

Buitenlanders presteren beter dan Belgen aan universiteit

Print

Buitenlandse onderzoekers presteren beter aan onze universiteiten dan wij Belgen zelf. Dat blijkt uit een onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse regering.

Het aantal buitenlandse doctoraatsonderzoekers aan onze universiteiten is de voorbije tien jaar aanzienlijk gestegen, van 11 procent in 2003 tot 22 procent in 2013. Het grootste deel van hen komt uit China, India, Iran, Rusland en de Europese Unie, zo blijkt, en ze kiezen vooral voor de zogenoemde STEM-disciplines (Science, Technology, Engineering, Maths) en geneeskunde.

Maar wat het meest opvalt, is dat die buitenlandse onderzoekers beter presteren dan onze landgenoten. Buitenlandse onderzoekers verdedigen hun doctoraat gemiddeld 4,1 jaar (Afrikanen) tot 4,6 jaar (Europeanen) na hun aanstelling. Belgen doen er gemiddeld 4,9 jaar over. Ze overstijgen er zelfs de gangbare termijn voor een doctoraatsfinanciering mee.

Ook de slaagcijfers van de buitenlandse onderzoekers zijn beter. Waar slechts twee derde van de Belgische studenten het doctoraat afmaken, zijn dat er vier op vijf bij de onderzoekers uit Azië, Oceanië en Zuid-Amerika. Bij de Afrikaanse onderzoekers gaat het om zeven op tien.

Hoe dit komt? ‘Buitenlanders hebben vaak al een zwaar traject afgelegd vooraleer ze een functie krijgen bij een Vlaamse universiteit. Daardoor gaat het om wetenschappers met ervaring, competentie en motivatie die boven het gemiddelde liggen’, zeggen de onderzoekers.

Een buitenlands onderzoek is populair bij academici. Ze krijgen meer kansen als ze een tijdje aan een andere instelling hebben gewerkt.

(belga, aro)

.

Nu in het nieuws