‘België mag zich niet laten meezuigen in oorlog zonder doelstellingen’

VS voert sinds dinsdag samen met vijf Arabische landen luchtaanvallen uit op doelwitten van IS en andere terreurgroepen in Syrië Foto: EPA

‘België mag zich niet laten meezuigen in oorlog zonder doelstellingen’

Print

Pax Christi en Broederlijk Delen plaatsen kanttekeningen bij de deelname van België aan de door de VS geleide campagne tegen IS. De organisaties hekelen het gebrek aan alomvattende strategie.

‘Eind augustus verklaarde president Obama dat er nog geen strategie was, om een week later een internationale coalitie op touw te zetten. President Obama werd opgejut door de onthoofdingen van de journalisten en trapte hierdoor in de val die IS opzette. Hij reageerde snel en zonder een degelijk voorbereid plan’, zeggen Pax Christi en Broederlijk Delen.

Om IS effectief te bestrijden, is een degelijkere politieke strategie nodig, aldus beide. ‘Naast een militair luik moeten het politieke en humanitaire luik concreet worden uitgewerkt. Vredesopbouw is daarbij essentieel. België mag niet worden meegezogen in een langdurige oorlog tegen terreur zonder duidelijke doelstellingen.’

Gisteren besliste de bevoegde kamercommissie dat België weer ten oorlog trekt, en F-16’s zal sturen naar Irak, maar niet naar Syrië. Een brede meerderheid van N-VA, CD&V, Open VLD, MR, PS, CDH en SP.A schaarde zich achter de nieuwe missie. Bedoeling is om Islamitische Staat (IS) te stoppen met gerichte luchtaanvallen.

.

Nu in het nieuws