© AP

Gehackte naaktfoto’s Emma Watson zijn marketingstunt

Emma Watson kan opgelucht ademhalen. Op EmmaYouAreNext.com dreigde een hacker naaktfoto’s van de Britse actrice te verspreiden, maar dit blijkt nu een marketingstunt te zijn. De organisatie Rantic wil via sociale media een campagne opzetten tegen de site die naaktfoto’s van celebrity’s lekt.

De afgelopen twee maanden belandden heel wat persoonlijke naaktfoto’s van celebrities via het online platform 4chan op het werelwijde web. Onder de slachtoffers waren realityster Kim Kardashian, actrice Jennifer Lawrence en zangeres Avril Lavigne. De foto’s werden door de beheerder offline gehaald, maar bleven daarna circuleren op sociale media.

Met de lancering van EmmaYouAreNext.com leek de Britse actrice Emma Watson het volgende slachtoffer te zijn. Op de site stond een aftelklok naar woensdag, geïllustreerd met een afbeelding van Watson die een traantje wegpinkt. De zogezegde hacker reageerde zo ook op eerdere uitspraken van Watson tijdens een speech als UN Women Goodwill Ambassador. ‘Het is erg dat het privéleven van vrouwen wordt geschonden. Maar het is nog erger dat de commentaren op sociale media een gebrek aan empathie vertonen’, vertelde Watson toen.

Maar sinds woensdag linkt de site door naar een boodschap van de organisatie Rantic. ‘We hebben de opdracht gekregen van de grote pr-bureau’s van de sterren om deze wantoestanden onder de aandacht te brengen,’ luidt de boodschap. ‘Het is duidelijk dat de privacy is geschonden en dat het internet moet gecensureerd worden. Elke like en share op Facebook en elke boodschap op Twitter zal tellen als een handtekening voor onze petitie en de shutdown van www.4chan.org mogelijk maken.’

Toch lijkt ook Rantic zelf een dubieuze organisatie. De officiële account op Twitter is slechts een week oud en de enige traceerbare campagne is #shutdown4chan. De campagne rond Emma Watson was naar eigen zeggen wel een succes: 48 miljoen bezoekers, 7 miljoen likes en shares op Facebook en 3 miljoen boodschappen op Twitter.

NIET TE MISSEN