© AFP

‘Nederlandse militairen reizen beter niet in uniform met openbaar vervoer’

Het Nederlandse ministerie van Defensie adviseert militairen om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. De aanleiding van dit advies is een videoboodschap waarin een Nederlandse jihadstrijder in Aleppo oproept om ‘een krachtige daad tegen de Nederlandse overheid te stellen’. Dat meldt een woordvoerder van Defensie aan de Nederlandse media.

skn

In de videoboodschap van de Nederlandse moslimstrijder Muhajiri Sháám werden dreigementen geuit die specifiek op militairen zijn gericht. Daarom besloot de Nederlandse overheid de militairen het advies te geven om niet in uniform het openbaar vervoer te nemen.

Sháám uitte de dreigementen nadat de verblijfplaats van Jabhat al-Nusra, de terreurgroep van de moslimstrijder, maandagnacht werd bestookt in een Amerikaanse luchtaanval.

Sháám veroordeelde in de boodschap de Amerikaanse luchtaanval. ‘Veel broeders werden bij deze aanval gedood en zijn gewond geraakt. Veel broeders hebben geleden onder deze aanval. We zijn in het hart getroffen.’

De jihadstrijder had ook een ‘boodschap aan de broeders in Nederland en België’: ‘Sta op en zie hoe jullie broeders zijn aangevallen door Amerika en bondgenoten van Amerika. Onderneem iets. Sta jullie broeders bij. Desnoods sta je op en verricht je een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid, want de Nederlandse overheid is ook een overheid die steun biedt aan Amerika.’

Defensie vreest dat radicale moslims aan die boodschap gehoord zullen geven en vergelding zullen nemen voor de beslissen van Nederland om net zoals ons land deel te nemen aan de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.