© EPA

Spaans gerecht onderzoekt verdachte eersteklassewedstrijd uit 2011

Het Spaanse gerecht heeft een onderzoek opgestart naar het degradatieduel tussen Levante en Real Zaragoza, in het slot van het seizoen 2010-2011. Zaragoza won de wedstrijd met 1-2 en mocht zo ten nadele van Deportivo La Coruña in de Primera Division blijven. Justitie in Spanje vermoedt dat er sprake is van manipulatie. Dat bevestigde het Spaanse nieuwsagentschap EFE donderdag, op basis van bronnen bij justitie.

Volgens de onderzoekers kregen spelers van Levante geld aangeboden om zich opzettelijk te laten verliezen. Op sportief vlak had de club in het seizoenseinde niets meer te winnen of te verliezen. De komende week zullen er twintig verdachten uitleg mogen komen geven. Onder hen Agapito Iglesias, destijds voorzitter bij Zaragoza, dat ondertussen wel naar tweede klasse getuimeld is. De club zelf zegt niets met omkoping te maken te hebben en wil medewerking aan het onderzoek verlenen.

In de Spaanse wetgeving staan er op wedstrijdmanipulatie straffen van zes maanden tot vier jaar.

FIFA schorst vijftien spelers wegens wedstrijdmanipulatie

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdag de schorsingen bevestigd die de nationale bonden van Estland en Slovakije respectievelijk hebben uitgesproken tegen dertien Estse spelers en twee Slovaken. Daardoor kunnen ze wereldwijd niet meer in actie komen. Dat maakte de FIFA donderdag bekend.

In Estland werd er in 2011 een gerechtelijk onderzoek geopend. De Disciplinaire Commissie schorste Yaroslav Dmitriev levenslang voor zijn aandeel in wedstrijdmanipulatie. Tien spelers werden geschorst tot maart 2015, twee anderen tot 31 december 2014.

In Slovakije kende de nationale voetbalbond dan weer geen genade voor Ivan Hodur en Robert Rak. Zij werden respectievelijk voor elf en vijftien jaar aan de kant gezet omdat ze in 2011 meerdere vriendschappelijke wedstrijden gemanipuleerd hadden.

Meer sportnieuws