Opnieuw Franse luchtaanvallen op islamisten in Irak

Print

Franse gevechtsvliegtuigen hebben donderdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd tegen de extremistische terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Irak, zo heeft de regering in Parijs bekendgemaakt een dag nadat in Algerije een met IS gelieerde extremistische organisatie een ontvoerde Fransman heeft onthoofd.

'Ik kan bevestigen dat er in de ochtend luchtaanvallen van Franse vliegtuigen in Irak zijn geweest', zei regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll na beraad van president François Hollande over de veiligheidssituatie in zijn land.

Het was de tweede aanvalsgolf sinds Frankrijk zich bij de door de VS geleide operaties tegen IS in Irak heeft aangesloten.

De 'jihadisten' in Algerije hadden met de onthoofding van de Fransman gedreigd, indien Parijs met die aanvallen doorging.

Volgens een communiqué van het Elysée zal Parijs zijn 'steun' aan de 'gematigde oppositie' in Syrië 'opvoeren' en de veiligheid aanscherpen 'op openbare plaatsen en vervoer' om de jihadistische dreiging in Frankrijk het hoofd te bieden. Parijs is ook bereid andere landen te helpen, buitenlandse jihadisten te bekampen indien die landen daarom vragen.

.

Nu in het nieuws