© Ludo Mariën

Renovatie en uitbreiding psychiatrisch ziekenhuis Stuivenberg afgerond

In Antwerpen-Noord is donderdag het psychiatrisch ziekenhuis van ZNA Stuivenberg in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen opnieuw ingehuldigd na een twee jaar durende renovatie en uitbreiding.

Het gebouw werd omgevormd tot een ruimte die aangepast moet zijn aan de moderne psychiatrie, met meer aandacht voor de individuele noden van patiënten en minder afzondering van de samenleving. Het hele project kostte zowat 32 miljoen euro.

In het nieuwe psychiatrisch ziekenhuis krijgen alle patiënten een eenpersoonskamer met eigen badkamer, veel lichtinval en ruimte voor een werktafel, zodat het volgens de directie veeleer om een kleine studio dan een ziekenhuiskamer gaat. Het complex kreeg er voorts twee verdiepingen en een vleugel bij en beschikt nu over een eigen ingang los van het eigenlijke Stuivenbergziekenhuis.

Elke verdieping van het nieuwe gebouw huisvest een specifieke afdeling: psychosezorg, verslavingszorg en langdurende zorg. De afdeling acute psychiatrische zorg werd dan weer samengebracht in ZNA Sint-Erasmus, van waaruit ook het nieuw opgericht Mobiel Crisis Team Antwerpen (MCTA) opereert. Dat team biedt zorg aan huis aan patiënten in een crisissituatie die geen opname wensen.

De renovatie en uitbreiding van het psychiatrisch ziekenhuis ZNA Stuivenberg past ook in de bredere regionale hervorming van de geestelijke gezondheidszorg. “Ons zorgaanbod hebben we grondig gereorganiseerd en onze infrastructuur volledig herdacht, zodat we in perfecte wisselwerking met andere zorgpartners kunnen werken”, zegt hoofdarts Vicky Matthysen. “Het ziekenhuis is in die nieuwe visie niet langer het centrum van alle zorg, maar een partner die gedurende een bepaalde tijd en voor een afgelijnde dienstverlening ten dienste staat van de patiënt, zijn omgeving en de ambulante zorgverlener.”

(Belga)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio