Offerfeest op 4 oktober

Offerfeest op 4 oktober

Print

Het Offerfeest vindt dit jaar plaats op zaterdag 4 oktober. Dat heeft de Moslimexecutieve (EMB) donderdag meegedeeld.

De datum van het Offerfeest 'werd vastgelegd op basis van het zien van de nieuwe maan, en in overeenstemming met de organisatie van de pelgrimstocht te Mekka', zo staat in een persbericht van de Moslimexecutieve. 'Het EMB en zijn Raad van theologen maken hierbij hun beste wensen over aan de moslimgemeenschap en hopen dat het feest in de beste omstandigheden geschiedt, met respect van de Belgische wetgeving en in een geest van vrijgevigheid en samenleven.'

Het Offerfeest vindt telkens twee maanden en tien dagen na het einde van de ramadan (vastenmaand) plaats. De moslims slachten dan een dier, meestal een schaap, of storten geld voor een goed doel. Met het feest herdenken ze dat de profeet Ibrahim bereid was zijn zoon te offeren voor God. Die zond hem een schaap dat in de plaats van de zoon geofferd mocht worden.

Het is de laatste keer dat het nog mogelijk is om dieren onverdoofd te slachten op tijdelijke slachtvloeren. Vanaf 2015 is dat verboden, zo maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts eerder deze maand bekend. De rituele slacht op tijdelijke slachtvloeren zal dan moeten uitwijken naar reguliere slachthuizen of plaats maken voor een alternatief.

Vorig jaar werden in Vlaanderen nog 22.000 dieren geslacht op ongeveer 57 tijdelijke slachtvloeren, ingericht naar aanleiding van het Offerfeest.

.

Nu in het nieuws