© BDW

VRT dreigt met staking

De stakingsbereidheid bij de openbare omroep is groot. Dat is donderdag te horen bij de vakbonden, nu duidelijk wordt hoe groot de besparing zal zijn. Mogelijk wordt volgende week al een algemene personeelsvergadering georganiseerd.

kidr

De VRT moet volgend jaar 17,8 miljoen euro besparen, maakte de Vlaamse regering deze week bekend. Volgens de directie van de omroep loopt dat echter op tot 22 miljoen euro, omdat ook de middelen voor onderzoek en innovatie wegvallen en omdat de omroep een groter deel van de vergrijzingskosten moet dragen.

De vakbonden pikken het niet dat er volop met cijfers wordt gegoocheld zonder dat zij worden betrokken, ook over het aantal werknemers dat zou moeten afvloeien. 'Nog voor er overleg heeft plaatsgevonden, vinden ze het nodig te praten over het personeel', hekelt Servaas Le Compte van ACV. 'We hebben de directie gewaarschuwd hier mee op te houden, dit veroorzaakt veel onrust in het bedrijf.'

Volgens Luk Vandenhoeck (ACOD) kan in de tweede helft van volgende week al een algemene personeelsvergadering worden georganiseerd. Daarna zijn acties mogelijk, zoals een tijdelijke onderbreking van de uitzendingen. 'De actiebereidheid is groot', zegt ook Le Compte.

De vakbonden werken intussen aan een alternatief besparingsplan dat ze willen bespreken met de directie. Daarin blijft het personeelsbestand gelijk en wordt op andere manieren bespaard, bijvoorbeeld door minder uren uit te zenden. Natuurlijke afvloeiingen zijn volgens ACOD geen oplossing meer. 'Iedereen die weg kon is weg, door de fantastische aanbiedingen die de directie de oudere werknemers heeft voorgesteld', zegt Vandenhoeck. 'De komende vijf jaar zijn nog 68 natuurlijke afvloeiingen mogelijk.'

MEER OVER VRT

Nu in het nieuws