© Shutterstock

‘Wie sport, drinkt meer alcohol’

Eerst lekker zweten in de fitness en dan alcohol drinken: een onderzoek aan de Northwestern Medicine University in Chicago heeft bewezen dat mensen die van donderdag tot en met zondag aan lichaamsbeweging doen meer drinken dan wie op andere dagen sport.

vwh

Wetenschappers lieten 150 personen tussen 18 en 89 jaar een app gebruiken die hun sport- en drinkgewoonten registreerde. De deelnemers moesten aangeven wanneer en hoeveel ze naar de sportschool gingen en hoeveel alcohol ze dronken gedurende verschillende periodes van drie weken.

Uit die gegevens blijkt dat mensen die op maan-, dins- en woensdagen sporten minder alcohol drinken. ‘Mannen en vrouwen die trainen net voor en tijdens het weekend zijn dan weer iets sneller geneigd om deel te nemen aan sociale activiteiten en daar komt vaak alcohol bij kijken’, zegt de auteur van het onderzoek David E. Conroy in het wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology.

Hij voegt eraan toe dat onvoldoende lichaamsbeweging en (overmatig) alcoholgebruik met gezondheidsproblemen in verband kan worden gebracht. ‘We moeten nu proberen te achterhalen hoe je lichamelijke activiteit effectief en veilig kan inzetten zonder de nadelige effecten van alcohol te ervaren.’

NIET TE MISSEN