Gemeente mag man die te veel klaagbrieven schrijft in cel stoppen

Archiefbeeld Foto: Shutterstock

Gemeente mag man die te veel klaagbrieven schrijft in cel stoppen

Print

Mustafa Karasahin uit het Nederlandse Dordrecht die de gemeente twee jaar lang met duizenden brieven bestookte, mag voortaan nog maar twee brieven per maand schrijven. Voor elke brief die hij te veel stuurt, moet hij een dag de cel in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

De gemeente Dordrecht had om deze ‘civielrechtelijke gijzeling’ gevraagd om de stortvloed aan brieven van Karasahin een halt toe te roepen. Uit ontevredenheid en uit wraak over de beslaglegging op het merendeel van zijn huurpanden stuurde de man de gemeentelijke instanties maandelijks tientallen tot honderden klaagbrieven, bezwaarschriften en WOB-verzoeken.

Het verwerken, behandelen en beantwoorden van de brieven van Karasahin kost de gemeente naar eigen zeggen 500.000 euro per jaar. De gemeente is verplicht om aan elke brief gehoor te geven. Dat melden verschillende Nederlandse media.

Een andere rechter had eerder al een vonnis uitgesproken waarin er werd gesteld dat de man niet meer dan tien brieven per maand aan de gemeente mocht sturen. Indien hij dat toch deed, volgde er een geldboete. Karasahin bleef echter brieven sturen. De geldboete is ondertussen opgelopen tot het maximum van 300.000 euro. De veelschrijver weigert die geldboete te betalen. Omdat die boete geen effect had op de man, besloot de rechtbank donderdag dat het gerechtvaardigd is om de man per extra brief die hij verstuurt een celstraf van één dag op te leggen.

.

Nu in het nieuws