© Margo Tilborghs

Kristien Nelen is Belgisch kampioen Enduro

Mountainbikester Nelen werd Belgisch Kampioen Enduro in Neupré. Na een zwaar parcours, waarbij ze een lekke band kreeg, haalde ze toch een eerste plaats.

Het allereerste Belgisch Kampioenschap Enduro was voor Kristien Nelen de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. “Er is geen beklimming te technisch en afdaling te heftig voor de Enduro”, zegt Kristien Nelen (35). “Het is een nog jong discipline in het moutainbiken maar het ligt me duidelijk wel. Dat ik uiteindelijk dit Belgisch kampioenschap heb gewonnen, kan ik nog steeds amper geloven.”

De wedstrijd bestond uit zes specials of proeven, waarbij Nelen als eerste dame startte. "Mijn teamgenote Alexandra Marchal volgde mij op 15 seconden", vertelt Nelen. "Zij was mijn belangrijkste concurrente. De eerste special was kort en bochtig, maar ik zat meteen goed in de flow. De tweede special liep niet lekker. Ik maakte veel foutjes in de gladde bochten. De derde special ging weer super. Special vier was echt de max. Ik vloog over de gladde stenen, nam elke bocht perfect en nam dan een lange asfaltklim om terug in het modderfestijn te plonzen. De vijfde special liep ongeveer gelijk met de derde maar het parcours lag er glad bij. Ik ging onderuit in een steile bocht en bezeerde mijn rug. Bij de zesde en laatste special was het gissen wie er bij de puntentelling voorop lag. Als er niets gebeurde was de kans groot dat ik zou winnen. Toen ik over het bochtige pad ging liep het mis. Ik kreeg een platte voorband. Zonder nadenken vervolgde ik mijn weg op de velg. Ik was ontgoocheld en kwaad en dacht dat die Belgische trui wel verloren zou zijn. De laatste drie kilometer waren zwaar, zowel voor de benen als mentaal."

Belgisch Kampioen

Toen de uitslag bekend was, bleek ik toch eerste te zijn. Ik ben blij met deze tweede titel in één seizoen. Ik heb er dan ook hard voor gewerkt. Ik heb nu titels in drie disciplines. Daar zou ik graag de eliminator bij willen. Het seizoen loopt op zijn einde. Ik rij nog een downhill en een enduro en dan volgt verdiende rust,”besluit de meervoudige kampioene uit Essen.

Meer sportnieuws