‘Studeren maakt ons dikker en dommer’

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

‘Studeren maakt ons dikker en dommer’

Print

Studeren kan een nefaste impact hebben op de gezondheid van jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox in opdracht van supermarktketen Lidl. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Wetenschappers aan de Vrije Universiteit Brussel hebben ontdekt dat 7 op de 10 studenten tijdens het eerste semester van het eerste jaar gemiddeld 1 kilogram bijkomen. Als 14 procent van de studenten aan de hoge school of universiteit kampt met overgewicht, dan kan dat in februari al over 20 procent gaan. ‘De eerste drie jaar neemt het gewicht van studenten toe met gemiddeld 3 à 4 kilogram’, zegt voedingsexpert Patrick Mullie van de VUB.

Maar hoe komt dat nu precies? Studenten gaan uit, drinken bier en trakteren zichzelf op calorierijke nachtelijke snacks, maar bewegen de dag erna te weinig. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat 78,1 procent van de studenten te weinig fruit eet. Ruim 67 procent eet dan weer te weinig groenten. Van sporten komt er vaak niet veel in huis: 65 procent van de studenten wil wel sporten, maar heeft er geen tijd voor. En 33,4 procent van de ondervraagde studenten zegt wekelijks minder dan een uur aan lichaamsbeweging te doen.

Deze levensstijl heeft niet alleen een slechte invloed op de gezondheid van studenten, maar ook op hun schoolprestaties. Als het BMI, de buikomtrek en het gewicht toenemen, dan dalen de punten. Studenten die wél bewegen, scoren beter.

Het onderzoek toont nog aan dat studenten thuis het gezondst leven - vooral omdat la mamma zich over hen ontfermt. Maar liefst 58 procent van de studenten vindt dat koken op kot ‘te veel tijd in beslag neemt’ en 62 procent van hen vindt gezond eten gewoonweg te duur. Zo’n 40 procent zou wel gezonder eten als hun moeder eten meegeeft en iets meer dan de helft (51 procent) wil werken aan een gezondere levensstijl als ze afgestudeerd zijn.

NIET TE MISSEN