18 jaar cel voor Petra Vandenbussche na gifmoord op zoontje

Op het assisenproces tegen Petra Vandenbussche is de 39-jarige vrouw uit Eeernegem donderdag schuldig bevonden aan de gifmoord op haar zoontje Aron Dedier (9). De moeder werd veroordeeld tot 18 jaar cel. Het OM had 21 jaar geëist.

Zondagnamiddag 15 mei 2011 mengde Vandenbussche de Malathion in het glas limonade van haar zoontje. Aron werd korte tijd later doodziek naar het ziekenhuis van Torhout gebracht. Uiteindelijk overleed hij op 3 juni in het UZ Gent aan de gevolgen van de vergiftiging. Pas in oktober ging zijn moeder na een test met de leugendetector door de knieën.

De gerechtspsychiaters stelden vast dat Petra Vandenbussche lijdt aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Dat betekent dat de vrouw haar zoontje bewust ziek maakte om zelf aandacht te krijgen. Ze had Aron al meerdere keren verkeerde medicijnen toegediend, waardoor hij dan in het ziekenhuis was beland.

Intentie om te doden

De verdediging pleitte dat de vrouw niet de intentie had om haar zoontje van het leven te beroven. Vijf juryleden volgden die redenering, waardoor de beslissing van het hof de doorslag gaf. De beroepsrechters oordeelden dat er wel degelijke sprake was van gifmoord.

De jury en het hof stelden bij het bepalen van de strafmaat vast dat het om ernstige feiten gaat. ‘Ze gaf een grote dosis gif aan haar ziek en onschuldig negenjarig zoontje. Er was ook de onwil om zijn leven te redden.’ Bovendien probeerde Vandenbussche de schuld af te schuiven op onschuldige personen.

Anderzijds werd ook rekening gehouden met heel wat verzachtende omstandigheden. In de motivatie werd onder andere verwezen naar het blanco strafblad en de beperkte intellectuele capaciteiten van de beschuldigde. Ook de zeer zware gezinslast die op haar schouders rustte zagen het hof en de jury als een verzachtende omstandigheid. Voorts kende ze drie langdurige, maar ongelukkige relaties. ‘In haar jeugdjaren is de beschuldigde ook niet in een warm gezin opgevoed, ze kende haar moeder en vader niet.’ Tenslotte werd nog het relatief gunstige psychiatrisch verslag aangehaald.

‘Menselijke straf’

Meester Johan Platteau, advocaat van Petra Vandenbussche, kijkt met gemende gevoelens terug op het proces. ‘Ik ben natuurlijk een beetje ontgoocheld over de volgens mij foute beslissing over de schuldvraag. Langs de andere kant is 18 jaar voor een misdrijf waar levenslang op staat uiteindelijk een menselijke straf.’

De burgerlijke partijen kunnen leven met het arrest. ‘Met betrekking tot het opzet om te doden heeft de jury ons standpunt gevolgd’, aldus meester Koen Dermaut, raadsman van de vader van het slachtoffer. ’18 jaar is uiteindelijk ook een correcte straf.’

Johan Dedier werd tijdens het proces uitgebreid neergezet als de afwezige vader. Hij had ook jarenlang geen contact met zijn zoontje. ‘Daar heeft hij het zeker moeilijk mee. Ook voor hem is het emotioneel zwaar geweest dat hij hier af en toe een slechte man is genoemd.’

‘Ik wilde hem niet dood’

Aan het slot van de pleidooien van de verschillende partijen, kreeg de Petra Vandenbussche donderdagmiddag nog zelf het laatste woord. ‘Aron was een hele lieve jongen. Ik mis hem. Ik ga daar elke dag mee slapen en sta ermee op. Ik wilde hem zeker niet dood. Wat ik gedaan heb, is verschrikkelijk. Ik schaam mij heel diep.’

Nu in het nieuws