Vrouw met verborgen camera schetst onthutsend beeld van leven in kalifaat

Print
Sinds de Islamitische Staat (ISIS) het leven in grote delen van Syrië en Irak heeft overgenomen, bereiken enkel nog beelden van gruwel het westen. Een Syrische vrouw brengt daar verandering in door met een verborgen camera onder haar nikab de stad in te trekken.

De beelden van de Franse zender France2 schetsen een onthutsend beeld van de Syrische stad. Hoewel Raqqa voorheen een levendige stad was met brede winkelstraten en veel volk op straat, is de stad veranderd in een streng oord. Mannen lopen er zonder verpinken met een geweer op hun schouder en zelfs vrouwen deinzen er niet terug om gewapend naar de kinderspeeltuin te trekken. De vrouwen zijn ook stuk voor stuk volledig bedekt, zoals het volgens ISIS hoort.

Dat de vrouwen in Syrië niet zomaar doen wat ze willen, blijkt eveneens uit het filmfragment. De vrouw met haar verborgen camera wordt op een gegeven moment tegengehouden door een man in een wagen, omdat haar gezicht onvoldoende bedekt is. ‘God houdt van vrouwen die bedekt zijn. Je moet beter opletten’, klinkt het. Pas wanneer de vrouw toegeeft dat haar nikab misschien wat transparant is en ze zich beter bedekt, mag ze verder wandelen.

'Alles op tv is vals'

Een andere opmerkelijke evolutie is het aantal westerse mannen en vrouwen in de stad. France 2 benadrukt dat heel wat inwoners van Raqqa perfect Frans spreken, wat erop wijst dat ze doelbewust van Frankrijk naar het kalifaat reisden. In een internetcafé blijkt dat zelfs vrouwen hun familie proberen te overtuigen van hun goede zaak. Ze zijn naar Syrië gekomen om er te huwen, of hun echtgenoot aan het front te steunen. Wanneer de thuisblijvers aan de andere kant van het computerscherm de radicale keuzes van hun zus of dochter niet kunnen begrijpen, krijgen ze enkel een bot antwoord terug. ‘Het heeft geen zin om te huilen, daar win je niets mee. Alles wat je ziet op tv is vals, ze overdrijven alles.’

Naar verluidt zijn er op dit moment ongeveer 150 Franse vrouwen in Syrië.

.

Nu in het nieuws