Matthias Schoenaerts “woedend” om boek over zijn vader

Print

De Antwerpse auteur Stan Lauryssens stelt vandaag Schoenaerts voor, een boek over een dramatische periode uit het leven van Julien Schoenaerts. Alleen Bruno, de oudste zoon van de mytische theateracteur, is daarbij aanwezig. Halfbroer Matthias en zijn moeder niet.

Lauryssens beschrijft in het boek hoe Schoenaerts in het begin van de jaren zeventig door manische depressie bijna alles verspeelde en uiteindelijk in de psychiatrische afdeling van het Antwerpse Stuyvenbergziekenhuis belandde. Volgens de auteur valt zelfs niet uit te sluiten dat Schoenaerts in een vlaag van waanzin zijn eigen Ringtheater in brand stak.

“Zowel Matthias als Dominique, de tweede vrouw van mijn vader, zijn woedend omdat Lauryssens dit boek geschreven heeft”, zegt Bruno Schoenaerts. “Ik heb daar begrip voor. Ik heb ook niet om dit boek gevraagd, maar Matthias heeft de periode waar het over gaat niet meegemaakt. Mijn vader was een publieke figuur en dan kun je zo’n publicatie niet tegenhouden. Misschien heeft het ook positieve kanten. Tien procent van de bevolking lijdt in mindere of meerdere mate aan bipolaire stoornis.”

Al heeft Bruno Schoenaerts het hele boek nog niet gelezen. “Van passages die ik wel gelezen heb, had de context misschien iets beter geschetst kunnen worden.”

.

Nu in het nieuws