Britse premier verontschuldigt zich bij Queen

Print

De Britse premier David Cameron had gezegd dat koningin Elizabeth II spinde van blijdschap met de uitslag van het Schotse referendum. Daar heeft hij naar eigen zeggen veel spijt van.

Cameron had tijdens een bezoek aan New York tegen oud-burgemeester Michael Bloomberg gezegd dat de Queen ‘spinde van blijdschap’ nadat hij haar op de hoogte gebracht had van de uitslag van het Schotse referendum. De premier was vergeten dat zijn microfoon nog openstond en zijn opmerking ging de wereld rond.

Het is tegen het protocol dat de eerste minister spreekt over zijn contacten met de Queen. ‘Dit is heel pijnlijk’, reageerde Cameron woensdagavond in New York. ‘Het spijt mij heel erg. Het ging om een privégesprek, maar eentje dat ik niet had moeten voeren. Het zal niet meer gebeuren.’

Hij zal zich persoonlijk verontschuldigen bij de koningin. Buckingham Palace heeft niet gereageerd. Volgens sommige getuigen zei Cameron ook nog dat de koningin ‘huilde van geluk’.

Vorige week donderdag verwierpen de Schotten onafhankelijkheid. In het referendum stemden 55 % van hen tegen een scheiding met Groot-Brittannië, 45 % was voor.

.

Nu in het nieuws