© Ludo Mariën

Haven mikt op halvering van aantal ongevallen

De Antwerpse havengemeenschap - de patroonskoepel CEPA, de werkgevers en de vakbonden - zet alles op alles om de komende jaren het aantal ongevallen te halveren tot zowat het niveau van de bouw. Daarvoor spreekt ze alle geledingen aan, niet in het minst de dokwerkers.

paul verbraeken

“Sinds de sluiting van de steenkoolmijnen is havenarbeid een van de meest risicovolle sectoren in ons land”, zegt CEPA-topman Paul Valkeniers. “We werken al jaren aan het terugdringen van het aantal ongevallen, maar het blijft te hoog. Daar willen we nog meer aan werken.”

Volgens Valkeniers is er al veel ten goede veranderd. “We komen van een periode dat er in de haven – met minder volume dan nu – jaarlijks tien tot twaalf doden vielen. Natuurlijk heeft de automatisering op zich al sterk bijgedragen tot de daling, maar anderzijds is het zo dat door de grotere dimensies vandaag, elk ongeluk zo mogelijk erger is.”

Valkeniers citeert een voorbeeld om dat te illustreren. “In 1980 waren er nog walkranen met een hefvermogen van 6 ton. Vandaag is er geen enkele kleiner dan 100 ton. Dertig jaar geleden lag de frequentiegraad van arbeidsongevallen in de haven op 120. Nu is dat teruggebracht tot 85 tot 88.”

“Onze ambitie is dat tegen 2020 terug te brengen tot 50. Dat is het niveau van de bouwsector. Dit betekent vrijwel een halvering van het aantal arbeidsongevallen.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

MEER OVER Haven Antwerpen

Nu in het nieuws