Electrabel belooft: Doel 4 werkt eind december weer

Foto: Stefaan Van Hul

Electrabel belooft: Doel 4 werkt eind december weer

Print
Beveren-Waas - De gesaboteerde kerncentrale van Doel 4 zal volgens Electrabel-topman Wim De Clercq eind december wel degelijk opnieuw werken. Dat maakt het risico op een blackout of afschakeling deze winter meteen een heel pak kleiner.

Electrabel doet er samen met een aantal grote industriële bedrijven alles aan om de beschadigde Doel 4 weer zo snel mogelijk in bedrijf te nemen. In de bevoegde Kamercommissie bevestigde Electrabel-topman Wim De Clerq dat Doel 4, die begin augustus wegens sabotage is stilgelegd, eind dit jaar weer elektriciteit zal produceren. 

Bij de mogelijke sabotage-daad aan Doel 4 begin augustus werd er olie weggelaten uit de stoomturbine van de kerncentrale van Doel 4. De indrukwekkende turbine kwam door dat olietekort brutaal tot stilstand, wat de ‘schoepen’ van de turbine beschadigde. 

Als de kerncentrale Doel 4, die goed is voor iets meer dan 1.000 megawatt aan stroom, vanaf december opnieuw elektriciteit produceert, is dat bijzonder goed nieuws voor de stroombevoorrading in ons land. 

Met Doel 4 opnieuw in gebruik zitten we weer in de situatie van de winter van 2012-2013, toen enkel de Doel 3 en Tihange 2 uit lagen. Toen was het weliswaar een paar keer spannend, maar het woord ‘afschakelplan’ viel die winter quasi nooit. 

Over het onderzoek naar de mogelijke sabotage van Doel 3 blijft het intussen al weken winstil. Bronnen binnen de kerncentrale zeggen dat er op de vloer al weken niks meer te merken valt van het politieonderzoek. Er is ook nooit iemand van Doel-werkenemers meegenomen voor ondervraging. 

.

Nu in het nieuws