‘Telenet dekt zich al in tegen Netflix’

Foto: BELGA

‘Telenet dekt zich al in tegen Netflix’

Print

Een koude douche voor wie Telenet-aandelen heeft: het telecombedrijf betaalt dit jaar geen dividend uit. Terwijl Telenet altijd de gulste dividend-betaler was. ‘Ze dekken zich al in tegen Netflix’, zeggen analisten.

PAUL DEMEYER

Na de aankondiging dat dit jaar geen dividend wordt uitbetaald, zakt het aandeel meteen bijna vier procent op de Brusselse beurs, die vandaag voorts in goede doen is. Maar Telenet wordt het kneusje van de dag. Aandeelhouders zijn geschokt want in juni zei ceo John Porter nog dat Telenet wel een dividend zou betalen.

Analyst Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen, ziet een aantal verklaring waarom Telenet geen dividend uitbetaalt. ‘De komst van de film- en tv-serie-zender Netflix, zal daar wel voor iets tussen zitten. Netflix zit met haar prijzen flink onder die van Rex en Rio, het film en serie-aanbod van Telenet. Dus zullen Rex en Rio allicht minder abonnees trekken, waardoor de Telenet-inkomsten dalen.’

Telenet heeft ook nog een hoge schuldgraad af te lossen bij de banken. ‘Schulden die het onder andere maakte om dat hoge dividend te kunnen uitbetalen’, zegt Danny Reweghs.

Cadeau van 7 procent

Een dividend kan je vergelijken met een rente, op je aandelenkapitaal. Telenet betaalde altijd een heel hoge rente: zeven procent. Jaarlijks kregen de aandeelhouders een cadeau ter waarde van zeven procent van wat hun Telenet-aandelen toen waard waren.

Onder andere door dat hoge dividend was Telenet zeer gegeerd op de beurs. Op vijf jaar tijd is het aandeel bijna vervijfvoudigd. In 2009 was een Telenet-aandeel amper tien euro waard; deze zomer noteerde het aan bijna 47 euro.

Rek eruit

‘Die stijging kwam niet alleen door het mooie dividend. Het bedrijf zelf was ook goed op dreef en bood steeds nieuwe diensten aan. Zo konden ze veel klanten van onder andere Belgacom afsnoepen’, zegt Danny Reweghs. ‘Maar allicht voelt Telenet nu dat de rek er wat uit is. Je kan niet blijven nieuwe diensten bedenken. De groei van de voorbije jaren is niet vol te houden.’

.

Nu in het nieuws