België kan niet aan de kant blijven in strijd tegen IS

Foto: GvA

België kan niet aan de kant blijven in strijd tegen IS

Print
In het parlement werd gisteren gedebatteerd over de inzet van Belgische militairen in de strijd tegen de terreurbeweging IS of Islamitische Staat. Ons land had eerder al laten weten dat het principieel bereid is deel te nemen aan de ‘coalition of the willing’, een alliantie van een veertigtal landen die in Irak de wreedheden van Islamitische Staat een halt wil toeroepen.

Omdat de federale regering in ‘lopende zaken’ is, kan zij die beslissing niet alleen nemen. Vandaar dat de partijen die onderhandelen over een nieuwe regering bij de besluitvorming werden betrokken. En dat er ook een resolutie bij het parlement werd ingediend. Een meerderheid van de volksvertegenwoordigers moet toestemming geven voor het sturen van Belgische militairen.

Dat geeft geen problemen, zo bleek gisteren in de commissies Defensie en Buitenlandse Zaken. Er is zelfs geen mandaat van de Verenigde Naties nodig, om de simpele reden dat Irak zélf heeft gevraagd voor militaire interventies.

Voor Syrië ligt dat anders. Van daaruit is geen vraag om hulp gekomen. Bovendien zal men er min of meer moeten samenwerken met het regime van president Assad, een dictator die zijn eigen onderdanen bombardeert. België zal zich hoogstwaarschijnlijk – terecht – beperken tot Irak.

Het lijdt niet de minste twijfel dat onze aanwezigheid daar nuttig en nodig is. Niet dat onze F16’s er het grote verschil zullen maken, maar tegen de onnoemelijke wreedheden van IS is internationale actie en solidariteit noodzakelijk. België kan dan niet aan de kant blijven staan.

We moeten ons zelfs afvragen waarom het zolang heeft geduurd vooraleer men heeft beslist om IS militair te bestrijden. Al maanden vallen daar duizenden en duizenden doden onder de terreur van de jihadisten. Het is pas nadat drie westerse gijzelaars op barbaarse wijze waren terechtgesteld, dat de zaken in een stroomversnelling kwamen.

En wat we ons óók moeten afvragen: wat zijn de plannen voor later, wanneer IS is verslagen? Laat Libië een les wezen. Daar liep en loopt het helemaal fout.

.

Nu in het nieuws